Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd hos kronofogden stoppade utmätning av sin blivande frus lön

En handläggare på kronofogdemyndigheten i Östersund har gjort sig skyldig till dataintrång och jäv sedan han stoppat en utmätning av sin blivande frus lön. Handläggaren har nu dömts vid Östersunds tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.

Annons

Handläggaren, som varit anställd på kronofogdemyndigheten i mer än 15 år, fick i november 2013 hand om ett ärende rörande utmätning av en kvinnas lön. Genom felaktiga beräkningar såg handläggaren till att ingen löneutmätning skedde, trots att detta varit möjligt om beräkningarna gjorts korrekt.

Handläggarens teamledare på kronofogdemyndigheten fattade misstankar om jäv och om att ärendet inte var korrekt handlagt i september 2014. Då hade handläggaren hunnit gifta sig med den aktuella kvinnan vars utmätning han handlagt.

Själv hävdar handläggaren att han inte haft någon djupare relation med sin nuvarande fru då ärendet om utmätning handlades. Men det är en förklaring som tingsrätten i Östersund inte funnit trolig då paret via facebook skickat intima meddelanden till varandra redan sommaren 2013.

Handläggaren har dessutom olagligen gjort registerslagningar vid 18 tillfällen för att kontrollera skuldbilden. Och i augusti 2014 ska handläggaren ha bett en annan anställd på kronofogdemyndigheten avsluta sin blivande frus ärende trots att ytterligare utredning borde ske.

Handläggaren på kronofogdemyndigheten har nu dömts till villkorlig dom och dagsböter för två fall av dataintrång och tjänstefel vid Östersund tingsrätt. Handläggaren själv förnekar brott.

Annons