Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomskompisar döms till fängelse för miljonsvindleriet mot SAS

/

Två män döms för att ha svindlat flygbolaget SAS på 1,7 miljoner kronor.
Den ene döms för grov trolöshet mot huvudman, den andre för medhjälp till brottet. Båda får ett års fängelse.

Annons

Större delen av de stulna pengarna ska männen tillsammans betala tillbaka till SAS. En ene mannen ska själv stå för återbetalning av drygt 500 000 kronor. Till beloppen ska också läggas ränta sedan i november 2015.

Männen känner varandra sedan barndomen. Den ena mannen som vi kan kalla A arbetade på ett kundtjänstföretag i länet som utförde uppdrag åt SAS. I fjol våras upptäckte A att han kunde föra över pengar från SAS till sitt eget bankkonto. Under period förde han över flera hundra tusen kronor. Efter sommaren bad han sin kompis, här kallad B, att öppna fler bankkonton som kunde ta emot SAS-pengar. Detta för att försvåra upptäckten av överföringarna.

Pengar använde de tillsammans för sitt gemensamma motorintresse.

Under rättegången erkände A allt han anklagades för och förklarade att han ångrade att begått brott. B däremot hävdade att han inte förstått att det var något fuffens med pengarna som kom in på hans olika konton.

Tingsrätten gör bedömningen att båda männen är skyldiga till det de åtalas för. Det vill säga att A förde över pengar från SAS och fick hjälp av B.

I dom skriver rätten: "B kan inte ha varit omedveten om var pengarna kom ifrån och inte heller att det var pengar A inte hade rätt till".

Rätten menar också att B uppmuntrade A, bland annat genom att skicka sms som löd "Mata in cash! Har hittat ett hus :) fint som fan /.../".

Även storleken på summorna som strömmade in måste ha gjort det uppenbart för B att det här var olagliga pengar, menar tingsrätten.

Att överföringarna från A var märkta med ordet "Scandinavian" måste också ha varit en väckarklocka för B, enligt rätten.

Männen döms till ett års fängelse. Vid rättegången yrkade A:s försvarsadvokat att A skulle få skyddstillsyn, men det anser rätten inte vara tillräckligt kännbar påföljd.

Män i 30-årsåldern misstänks ha lurat SAS på miljonbelopp

Annons