Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crister stoppade yxman utanför kommunhuset i Sveg

Crister stod för torsdagens insats när han stoppade en man från att gå in i Medborgarhuset i Sveg med en yxa. Efter en rad utfall och hotelser mot Crister fick mannen till slut ge sig när polisen kom.

Annons

Crister satt i sin bil utanför kommunhuset på torsdagseftermiddagen när han ser en man komma mot honom.

– Jag satt i bilen och avslutade ett samtal när jag fick se en maskerad man på Ringvägen. Jag fattade misstankar om att allt inte stod rätt till och då han sneddade över gräsmattan mot kommunhuset såg jag att mannen var beväpnad med ett tillhygge. Jag bestämde mig för att ingripa och konfrontera mannen, säger Crister.

– Det som senare skedde är numera en brottsutredning, där jag och min familj samt en av kommunens tjänstemän är mordhotade, och därför vill jag inte uttala mig mer om själva händelsen, förklarar Crister.

Mannen vill inte låta sig stoppas utan gör, enligt vittnen, sedan flera utfall mot Crister. Förutom utfallen så mordhotar han honom och hans familj. Efter några minuters tumult, i form av utfall och ordväxlingar, så väljer mannen med yxan att vika undan. Han går i riktining mot bensinmacken vid fyrvägskorsningen i Sveg. Under tiden har polis tillkallats.

Några minuter senare kommer mannen tillbaka mot kommunhuset. Forfarande har han en platspåse hoprullad i handen. Denna gång är den hoprullade påsen, enligt vittnen och uppgifter från polisen, tom. Crister stoppar återigen mannen från att gå in i Meborgarhuset och ytterligare utfall görs från yxmannens sida. När polisen kommer efter ytterligare någon minut så går själva gripandet ganska odramatiskt. Yxan hittar sedan polisen undangömd i närområdet.

– Det var ju tur att polisen i Sveg var i tjänst och kunde komma så pass snabbt. Annars hade det kunnat bli värre, jag hade inte för avsikt att släppa in mannen i Medborgarhuset, säger Crister.

– Att jag ställer upp och berättar det här beror på att jag anser att alla i samhället måste börja bidra och sätta stopp när något brottsligt är på väg att inträffa. Speciellt när det är ett hot mot demokratin. Det fanns många vittnen till händelsen men ingen kom till min hjälp. Jag kände direkt att den här personen är farlig och kan inte få gå runt på byn med ett tillhygge, hade något inträffat utan att jag gjort något så hade det inte känts bra, säger Crister.

Mannen, som nu är misstänkt för grovt olaga hot, är sedan tidigare känd av polisen.

Crister stoppade en man med yxa från att komma in i Medborgarhuset i Sveg under torsdagseftermiddagen.

Annons