Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen för dödsmisshandeln i Ytterhogdal överklagas till hovrätten

I mitten av december hittades en död man som utsatts för kraftigt våld i en stuga i Ytterhogdal. För knappt tre veckor sedan dömdes en 34-årig man till åtta års fängelse för dråp. Nu överklagar han domen.

Annons

Enligt mannens försvarare Björn Naeslund vill hans klient att hovrätten mildrar domen från Östersunds tingsrätt. 34-åringen anser att det rör sig om grov misshandel och vållande till annans död, inte dråp. Därför bör även skadeståndet till den döde mannens anhöriga sänkas från 50 000 kronor per person till 25 000 kronor per person.

Läs om domen: Misshandlade man till döds i Ytterhogdal – döms till 8 års fängelse för dråp

34-åringen och hans uppdragsgivare hyrde en stuga i Ytterhogdal för att arbeta i en lokal som skulle användas till att bygga upp mobila tandvårdskliniker. Efter en kokain- och spritindränkt fest som urartade hittades 38-åringen död i stugan den 16 december och 34-åringen greps kort därefter på en buss i Bollnäs.

Foto från polisens förundersökning.

38-åringen hade krosskador och inre blödningar på överkroppen och ett sticksår i halsen samt flera skador i ansiktet. 34-åringen har erkänt att han slog sin uppdragsgivare men uppgett att det var nödvärn eftersom han blev hotad med en kniv.

Björn Naeslund säger att hans klient inte delar tingsrättens uppfattning om när nödvärnsrätten upphörde. 34-åringen menar att han var tvungen att med våld avväpna 38-åringen även när denne låg på golvet eftersom han blockerade utgången. Han riskerade att skadas av kniven när han skulle lämna huset.

34-åringen sitter för närvarande frihetsberövad på anstalten i Saltvik i Härnösand.

– Han hoppas att det ska bli ett kortare straff, säger Björn Naeslund.

34-åringen fastnar på en övervakningskamera efter misshandeln. Foto från polisens förundersökning.

Annons