Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta domstolen tar inte upp knivmordet på Frösön – kvinnan ska avtjäna fängelsestraff

Hovrättens dom mot den 35-åriga kvinnan som dödade en 43-årig man på Frösön står fast. Kvinnan överklagade domen till Högsta domstolen som inte tar upp fallet. 16 års fängelse för mord står därmed fast.

Annons

Högsta domstolen, Stockholm.

35-åringen knivhögg mannen till döds i hans bostad 17 oktober i fjol. Kvinnan greps av polis efter dådet. Därefter har två rättegångar hållits. Den första hölls i mars i Östersunds tingsrätt, där kvinnan dömdes till 16 års fängelse för mord.

Den domen överklagades till nästa instans, hovrätten i Sundvall, där rättegång hölls i maj. Hovrätten kom fram till samma ståndpunkter som tingsrätten, att kvinnan gjort sig skyldig till mord och straffet skulle vara 16 års fängelse.

Hovrätten var inte helt enig. En nämnden man ansåg att kvinnan borde dömas till längre fängelsestraff, 18 år. Detta på grund av att kvinnan planerat gärningen så långt i förväg och drogat 43-åringen med sömnmedel.

Kvinnan och hennes advokat överklagade hovrättens dom. De ansåg att kvinnan begått ett dråp, inte ett mord, och fängelsestraffet borde bli kortare. De ville även att kvinnans psykiska hälsa skulle utredas mer.

Under rättegången i tingsrätten berättade kvinnan om röster i huvudet och psykisk ohälsa. Med tanke på kvinnans hälsoproblem hävdade hennes advokat att kvinnan inte borde dömas till fängelsestraff.

Nu har Högsta domstolen, HD, beslutat att inte ta upp fallet till ny prövning. HD tar endast upp fall som ska vara vägledande för rättväsendet. Sådana omständigheter finns inte i det här fallet.

I och med det fastställs hovrättens dom.

Kvinnan ska avtjäna 16 år i fängelse och morddomen står fast.

Se också:

Oenig hovrätt fastställer tingsrättens dom för knivmordet på Frösön

I början på mars dömdes kvinnan av Östersunds tingsrätt till 16 års fängelse för mord

Annons