Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrott på Ica i Ytterhogdal – tjuvar sågade sig in genom taket och stal tobak

Under natten mot första maj skedde ett inbrott på Ica-butiken i Ytterhogdal, Härjedalens kommun. Tjuvarna ska ha tagit sig in genom att såga hål i taket och väl där inne ska man ha stulit tobaksvaror.

Annons

Exakt hur mycket tobak som man kommit undan med är ännu oklart, men Ica-handlaren Sven-Arne Skalberg berättar att det, efter att man räknat, kan landa på runt 20 000 kronor. Tobaksskåpet var nämligen helt länsat.

– Vi ska inventera under dagen, säger han.

Enligt Per Thelin på Jämtlandspolisen rör det sig om ett planerat tillslag då förövarna troligtvis varit in i butiken tidigare. Små, vita kartongbitar har hittats fastklistrade över rörelsedetektorerna. Detta för att maskera tjuvarnas framfart.

Mönstret känns också igen från tidigare incidenter. Den 23 april ska personalen på en butik i Strömsund ha märkt att rörelsedetektorerna varit täckta på samma sätt. Den gången skedde dock inget inbrott. Per Thelin menar att tjuvarna troligen insett att personalen upptäckt kartongbitarna, och därmed avblåst stöten.

Vidare säger han att det kan vara en god idé butikspersonal kollar så att larmutrustningen inte är manipulerad på något vis innan man går hem.

– Det kan ju vara bra att man när man stänger för natten att man gör ett svep, säger Per Thelin.

Även i Fränsta i Ånge kommun ska ett liknande inbrott ha ägt rum för cirka två veckor sedan. Både där och i Ytterhogdal tog sig tjuvarna in genom att såga hål i taket och på båda orterna har man stulit tobaksvaror.

Sven-Arne Skalberg berättar att det måste ha varit ett digert arbete för tjuvarna att såga sig genom taket på Ica-butiken i Ytterhogdal då det är belagt med en tjock plåt.

– Hur de har kommit igenom är ofattbart, säger han.

Hålet i taket på Ica Ytterhogdal.

Enligt Per Thelin är tjuvarna erfarna och det är möjligt att de jobbar med vilseledande manövrar. Någon av dem kan till exempel försöka uppehålla personalen i en del av butiken, för att på så vis göra det möjligt för någon annan att sätta upp kartongbitarna på rörelsedetektorerna. Butikspersonal kan därför behöva vara extra observanta.

– Det här är ju proffs, säger han.

Polisen har tagit en del saker i beslag från inbrottet. Dessa kommer nu att analyseras som en del i utredningen.

----

Läs mer:

Inbrott i Krokom – oklart om något saknas

Gräsbränder och fjällräddningar – här är valborghelgens blåljusnyheter

Motorcykel och motorcykelhjälm stals vid garageinbrott

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner TH:s app här, till Iphone eller till Android:

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app

Annons