Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man döms för bidragsfusk – fick över 200 000 kronor han inte skulle ha

En man i Härjedalen lyfte sjukersättning från Försäkringskassan trots att han jobbade heltid.

Annons

Mannen åtalades vid Östersunds tingsrätt för bidragsbrott. Enligt åklagaren hade mannen fått sjukersättning vid 76 tillfällen till ett sammanlagt belopp av 663 378 kronor trots att han borde ha anmält till Försäkringskassan att han jobbat heltid och därför inte skulle ha något bidrag.

Enligt mannen har han som långtidssjukskriven velat börja jobba igen. Försäkringskassan ska då berättat för honom att han kunde starta eget företag och ansöka om att bidraget skulle minska. Mannen ska då ha ansökt, med hjälp av Försäkringskassan, om steglös avräkning.

Under två år ska mannen då haft kontakt med Försäkringskassan innan kontakten upphörde och blanketterna om minskat bidrag slutade komma.

Mannen menar att den information han fått av Försäkringskassan varit bristfällig och ibland rent missvisande och att han därför inte med mening lyft bidrag han inte haft rätt till.

Domstolen menar dock att mannen informerades tidigt i sin sjukskrivning att om han blev bättre och började jobba, var han skyldig att anmäla det. Det gjorde mannen under två år, men inte gjort det under de tre senaste åren. Mannen döms därför till vårdslöst bidragsbrott.

Mannen döms dock för bidragsbrott vid 26 tillfällen, alltså 50 färre än åklagaren yrkat på.

Påföljden blir enligt domen villkorlig dom och dagsböter då det felaktigt utbetalade beloppet var så pass högt (210 321 kronor) och mannen lever ett socialt välordnat liv.

Annons