Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade man till döds i Ytterhogdal – döms till 8 års fängelse för dråp

/
  • Bilden är ett montage av en övervakningsbild på den dömde mannen och en bild utanför stugan i Ytterhogdal.

I mitten av december hittades en död man som utsatts för kraftigt våld i en stuga i Ytterhogdal. Den man som greps på en buss kort efteråt döms nu av Östersunds tingsrätt till åtta års fängelse för dråp.

Annons

För två veckor sedan avslutades rättegången i Östersunds tingsrätt. Åklagaren yrkade då på åtta års fängelse för dråp medan försvaret vidhöll att det rörde sig om nödvärn. Det var i mitten av december förra året som en 34-årig man misshandlade sin uppdragsgivare så svårt att den sistnämnde miste livet. De hyrde en stuga i Ytterhogdal för att arbeta i en lokal som skulle användas till att bygga upp mobila tandvårdskliniker.

Efter en kokain- och spritindränkt fest som urartade hittades 38-åringen död i stugan den 16 december och 34-åringen greps kort därefter på en buss i Bollnäs.

38-åringen hade krosskador och inre blödningar på överkroppen och ett sticksår i halsen samt flera skador i ansiktet. 34-åringen har erkänt att han slog sin uppdragsgivare men uppgett att det var nödvärn eftersom han blev hotad med en kniv.

– Han var rädd för att han skulle få kniven i sig, sa mannens advokat Björn Naeslund under rättegångens sista dag.

Han menade att hans klient skulle frikännas eftersom det rörde sig om nödvärn.

Åklagare Malin Olsson Almquist menade att 34-åringen gått för långt för att det skulle kunna röra sig om nödvärn då 38-åringen dog av sina skador. 34-åringen larmade aldrig efter hjälp och han borde ha insett att 38-åringen skulle dö.

– Det är möjligt att han hade en nödvärnsrätt i ett inledande skede men den har sen upphört när mannen har hamnat på golvet och han trots det har fortsatt att utöva våld, sa hon på rättegångens sista dag.

Östersunds tingsrätt finner att det inte finns något som talar för att 34-åringen hade planerat att mörda sin uppdragsgivare. Rätten anser däremot att det framstår som sannolikt att uppsåtet att döda uppstod i det slagsmål som bröt ut. Gärningen bedöms därför som dråp.

Rätten anser vidare att det är en försvårande omständighet att 38-åringen måste ha plågats svårt, men att det är en förmildrande omständighet att 34-åringen inledningsvis hade rätt till nödvärn. Med beaktande av de omständigheterna blir påföljden åtta års fängelse.

34-åringen ska betala skadestånd på totalt 250 000 kronor till fem av den dödade mannens anhöriga. Han ska också betala 32 320 kronor i skadestånd till dödsboet samt knappt 40 000 kronor till stugägaren och försäkringsbolaget.

Tidigare rapportering:

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för dråp – åtalad bad om ursäkt (8 mars 2016)

Se direktrapporteringen från andra rättegångsdagen (8 mars 2016)

Man dog av grovt våld – åtalad hävdar nödvärn (7 mars 2016)

Se direktrapporteringen från rättegångens första dag. (7 mars 2016)

Annons