Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt äggstöld på Stekenjokk - två personer anhållna

I söndags greps två personer på Stekenjokk misstänkta för artskyddsbrott, alternativt grovt jaktbrott. Polisen tror att personerna har koppling till organiserad brottslighet och att de var ute efter sällsynta fågelägg och blommor.

Annons

Två personer har anhållits på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till artskyddsbrott, alternativt grovt jaktbrott. Polisen är förtegen med exakt var det hela ska ha inträffat och detaljer kring vad de misstänkta gjort.

Men enligt uppgifter till SVT Nyheter ska de båda misstänkta personerna gripits på Stekenjokk, i Strömsunds kommun, av naturbevakare och polis i sammarbete. Det ska röra sig om en man och en kvinna i medelåldern som inte är hemmahörande i Sverige.

Polisen tror att de misstänkta har kopplingar till organiserad brottslighet och kommer att agera utomlands. De ska ha varit ute efter att stjäla sällsynta fågelägg och blommor.

– Vi har gjort beslag som visar att det rör sig om organiserad brottslighet där personer är ute efter djur och växtlighet i vår fauna som kan ge mycket pengar på svarta marknaden. Jag vill dock inte kommentera vilka beslag vi gjort. De senaste åren ser vi ett stort intresse från kriminella nätverk och kriminella konstellationer där man intresserat sig för svensk flora och fauna under en tid tillbaka. Därför samarbetar vi med naturbevakarna som rör sig mycket i skog och mark, säger Filippo Bassini, polisiär insatsledare på NOA, till SVT Nyheter.

Ärendet har nu flyttats över till polisens nationella operativa avdelning, NOA, som i sammarbete med utländsk polis kommer utreda det misstänkta brottet.

Läs även: Jämtlands naturvårdschef: ”Ett förbud är effektivaste arbetssättet”

Annons