Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt människohandel i Härjedalen

Två män som misstänks för grovt narkotikabrott i Härjedalen misstänks även vara offer för människohandel.

Annons

I slutet av april greps två män vid ett polistillslag på en adress i Härjedalens kommun. Några dagar senare häktades de på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Enligt åklagare Malin Olsson Almquist gäller det framställan av narkotika mellan den 1 januari och den 22 april i år. Huruvida det gäller odling eller någon typ av förädling vill hon inte kommentera med hänvisning till att utredningen är inne i ett känsligt läge.

Den äldre av de två männen har uppgett för Östersunds tingsrätt att han är i 30-års åldern och medborgare i ett asiatiskt land. Den yngre av männen har sagt att han också är i 30-års åldern och medborgare i samma land.

Båda männen förnekar brott.

– De har varit på platsen men vill inte tillstå att de varit delaktiga, säger den äldre mannens advokat Cilla Lindahl.

I början av maj förlängdes åtalstiden och åklagaren har nu till början av juni på sig att slutföra utredningen innan männen släpps från häktet. Under narkotikautredningens gång har Malin Olsson Almquist fattat misstankar om att männen är offer för människohandel. Hon har därför inlett en förundersökning som nu överlämnats till internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Kammaråklagare Annika Somp utreder ärendet. Hon är förtegen med hänvisning till förundersökningssekretess men uppger att hon inte utesluter att det kan finnas fler brottsoffer utöver de två männen.

I nuläget finns det ingen misstänkt gärningsman. Människohandel kan bland annat innebära att någon utnyttjas för tvångsarbete. Annika Somp vill inte gå in på någon närmare beskrivning av vad det kan röra sig om i det aktuella fallet.

Vad händer nu?

– Sedvanliga utredningsåtgärder. De ska förhöras ordentligt och teknisk bevisning ska säkras.

– I den här typen av utredningar är förhörsuppgifter viktiga, säger Annika Somp.

Annons