Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för bedrägeri: "Kaparen tar över mobilen"

Polisen i Jämtlands län vill varna för en ny form av bedrägeri. Troligtvis handlar det om ett spionprogram som planteras i mottagarens mobiltelefon.

Annons

– Tidigare har den här typen av brott begåtts via mejl. Nu har de flyttats till våra telefoner, säger Per Thelin vid Jämtlandspolisen.

Det som sker är att ett sms med innehållet "Anders har skickat 3 780 kronor" kommer till offrets mobiltelefon. Samma meddelande varje gång, även om telefonnumren varierar.

Läs också: Man frias från misshandel av sambo – men döms för att ha legat för nära en bil

– Sedan ska man klicka på en länk för att ta emot pengarna, men om man får detta meddelande ska man bara radera det. Jag har pratat med Bedrägericenter i Sundsvall och de har fått in ett 10-tal anmälningar. Vi har fått in en än så länge, säger Per Thelin.

Läs också: Man misstänkt för misshandel efter lägenhetsbråk

Den som får detta meddelande bör alltså inte klicka sig vidare via länken. Konsekvenserna för den som luras att klicka för att få pengarna kan bli mycket allvarliga, enligt Per Thelin.

– Troligtvis planteras ett spionprogram i samband med detta och kaparen tar över mobilen, säger han.

Fredrik Karlsson är en av dem som drabbats.

En av dem som råkat ut för begrägeriförsöket är Fredrik Karlsson i Krokom. Han polisanmälde händelsen under tisdagen.

– Min första tanke var att bara radera meddelandet, men sen tänkte jag att om jag inte anmäler så får polisen inte in några uppgifter. Då kan de inte få tag på någon, säger han.

Att det inte kommit in så många anmälningar till polisen var något polisen berättade för Fredrik Karlsson i samband med att han lämnade in sin. Dessutom ville man att han skulle behålla meddelandet på telefonen för utredningens skull.

– De flesta som drabbas raderar väl bara meddelandet. Polisen sa också till mig att de inte fått in så många uppgifter om och därför ville ha fler, säger han.

Läs också: Villa brann ner till grunden i Måläng söder om Östersund

Annons