Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbeslag av alkohol och cigaretter av tullen i Idre

Tullen i Idre kunde tillsammans med polisen stoppa en falskskyltad lastbil under måndagen. Vid kontroll visade sig lastbilen vara fullastad med alkohol och cigaretter, som var gömda i en container.

Annons

Stora mängder tobak och alkohol rullar regelbundet genom Sverige på väg mot Norge, men det beslag som tullen gjorde på måndagen var riktigt stort. Totalt fann tullen 9741 liter öl, 607,5 l sprit och 60.000 cigaretter gömda i en container på en falsskyltad lastbil.

Tullen i Idre, en del av det stora tullbeslaget med bland annat nära 10 000 liter öl.

– Beslaget gjordes på väg 311 mellan Sörsjön och Särna och det skedde efter ett tips från allmänheten till polisen, berättar Josefine Norell som är gruppchef på tullen i Idre.

Tipset handlade om en misstänkt lastbil som färdades norrut från Sälen. Bilen var falskskyltad med stulna svenska registreringsskyltar.

Den beslagtagna lastbilen med container som var fullastad med alkohol och tobak.

– Vi fick tipset strax innan vi skulle sluta för dagen i måndags. Vi åkte ut med två bilar, som tog olika vägar. I och för sig kunde lastbilen ha vikt av väg 311 tidigare, men nu blev det så att den höll sig på stora vägen mot Särna och kunde stoppads av polispatrullen, säger Josefine.

När tullbilen som anslöt strax efter att lastbilen stoppades, hade föraren klivit ur bilen.

– Beslaget gjordes på väg 311 mellan Sörsjön och Särna.

– Han sprang då till skogs och kunde försvinna i den täta skogen där han kunde gömma sig eller springa ifrån oss. Vi misstänker dock att han blev upplockad av en följeslagare, men vi vet vem mannen är. I lastbilen hade han lämnat handlingar så tids nog kommer han att gripas, säger Josefine.

Läs mer: Smugglare sprang till skogs

Lastbilen beslagtogs med sin last som nu ska transporteras ner till Göteborg. På måndagskvällen tog det två poliser och de två tulltjänstemännen fyra timmar att tömma den stora containern.

– Det här är ett riktigt stort beslag och utan tvekan det största som gjorts i Idre, säger Josefin, som är nybliven gruppchef för Idres lilla styrka där Sebastian Westman är andra halvan av gruppen.

Sebastian Westman och Josefine Norell framför den stora lastbilen som stoppades med alkohol

För Sebastian som började sin tjänst tidigare i våras var det här hans första tillslag.

– Det känns bra att efter så kort tid i tjänst få vara med om att stoppa en så här stor last, säger Sebastian.

Den eftersökte föraren är misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelgods.

– Vi vet inte vart lasten skulle, säger Josefine Norell, men misstänker att den var avsedd för den norska marknaden.