Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterhogdal: Hovrätten ändrar dråpdomen – 34-åringens fängelsestraff halveras

I mars dömdes 34-åringen till åtta års fängelse för dråp i Östersunds tingsrätt. Nu ändrar hovrätten domen och dömer mannen till fyra års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Annons

Bilden är ett montage av foton hämtade ur förundersökningen.

Det var i mitten av december förra året som en 34-årig man misshandlade sin uppdragsgivare så svårt att den sistnämnde miste livet. De hyrde en stuga i Ytterhogdal för att arbeta i en lokal som skulle användas till att bygga upp mobila tandvårdskliniker.

Efter en kokain- och spritindränkt fest som urartade hittades 38-åringen död i stugan den 16 december och 34-åringen greps kort därefter på en buss i Bollnäs. Den döde hade krosskador och inre blödningar på överkroppen och ett sticksår i halsen samt flera skador i ansiktet. 34-åringen har erkänt att han slog sin uppdragsgivare men uppgett att det var nödvärn eftersom han blev hotad med en kniv.

– Han var rädd för att han skulle få kniven i sig, sa mannens advokat Björn Naeslund under rättegångens sista dag i tingsrätten. Han menade att hans klient skulle frikännas eftersom det rörde sig om nödvärn.

Åklagare Malin Olsson Almquist menade att 34-åringen gått för långt för att det skulle kunna röra sig om nödvärn då 38-åringen dog av sina skador. Den dömde mannen larmade aldrig efter hjälp och han borde ha insett att detta skulle ske.

– Det är möjligt att han hade en nödvärnsrätt i ett inledande skede men den har sen upphört när mannen har hamnat på golvet och han trots det har fortsatt att utöva våld, sa hon på tingsrättsrättegångens sista dag.

Hovrätten, som hade samma bevisning i sitt underlerlag som tingsrätten, menar att uppsåt inte kan styrkas. Därför kan rubriceringen inte bli dråp. Vållande till annans död kräver inget uppsåt, men väl oaktsamhet.

Tidigare rapportering:

Misshandlade man till döds i Ytterhogdal – döms till 8 års fängelse för dråp

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för dråp – åtalad bad om ursäkt (8 mars 2016)

Se direktrapporteringen från andra rättegångsdagen (8 mars 2016)

Man dog av grovt våld – åtalad hävdar nödvärn (7 mars 2016)

Se direktrapporteringen från rättegångens första dag. (7 mars 2016)

Annons