Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxmannen till Crister i tingsrätten: ”Håll käften”

För en månad sedan ska en man i 50-årsåldern ha viftat med en yxa och dödshotat Crister Lindh. När mannen ställdes inför rätta på torsdagen sa han åt Crister att hålla käften. Men han bad också om ursäkt för sina grova ord utanför Medborgarhuset i Sveg.

Annons

Det var i slutet av september som Crister Lindh och en kommuntjänsteman satt i en bil utanför Medborgarhuset i Sveg när de såg en delvis maskerad man med en yxa i en plastpåse närma sig. Crister kände att han måste göra något. När han klev ur bilen och frågade mannen vart han var på väg blev mannen aggressiv och gjorde flera utfall mot honom med yxan. Crister upplevde mannen som drogpåverkad och han överöstes med hotelser.

– Han skulle mörda mig, han skulle mörda min familj, mina föräldrar och han skulle våldta mina barn.

Crister Lindh konfronterade en man med yxa utanför Medborgarhuset i Sveg i slutet av september.

Crister säger att han försökte lugna ned situationen samtidigt som han inte tänkte släppa in mannen i Medborgarhuset.

När Crister berättade om detta för tingsrätten i Östersund på torsdagen sa den åtalade mannen ”håll käften” till honom.

– Det bevisar väl bara mer och mer att min trovärdighet är högre än hans och det sätt han har betett sig på där inne tycker inte jag är acceptabelt i en svensk rättssal, säger Crister.

Efter en första konfrontation avvek mannen från Medborgarhuset. Crister ringde då polisen. Sen kom mannen tillbaka men nu utan yxa. Det visade sig senare att han gömt den på toaletten på OKQ8-macken en bit bort.

När den åtalade själv fick berätta nekade han till att ha gjort några utfall med yxan. Han förlöjligade Crister och beskrev honom som en person som ville ”spela hero” och rädda världen.

– Om jag velat så hade jag gjort potatis av honom, sa mannen.

Men han bad också om ursäkt för sina grova ord. Mannen berättade att han var drogpåverkad och mådde väldigt dåligt den aktuella dagen eftersom han fått reda på att hans flickvän dött i en bilolycka. Han nekade till att ha varit maskerad och yxan skulle han sälja till en person som brukade köpa saker av honom. Han var aldrig på väg in i Medborgarhuset.

Den åtalade mannen förekommer flera gånger i belastningsregistret. För drygt ett år sedan dömdes han av Östersunds tingsrätt för snatteri, misshandel, ofredande och narkotikabrott.

– Det föreligger en ganska lång problematik för min klient. Dels utifrån att han har haft kroppsliga problem som har medfört att han har ätit enorma mängder smärtstillande tabletter. Det har också lett till ett psykiskt mående som har varit under all kritik. Han har inte haft något arbete och han har väl känt sig som att han har varit utanför samhället, säger hans advokat Linda Arnqvist.

Linda Arnqvist.

Enligt Arnqvist har mannen under en period haft en kontaktperson som han uppskattat. Men när kommunen tog ifrån honom den insatsen började han må allt sämre. Efter knappt en månad i häktet är mannen dock drog- och abstinensfri enligt Arnqvist.

– Abstinensen är borta och han är hoppfull att fortsätta på den här linjen nu.

Utöver hoten mot Crister Lindh har mannen också åtalats för försök till misshandel och olaga hot mot personer på Svegs hälsocentral. Samt två fall av ringa narkotikabrott. Åklagare Tobias Kajbring yrkade på åtta månaders fängelse för den samlade brottsligheten.

Den 3 november meddelas domen. Mannen ska bli kvar i häktet tills dess.

I TV-inslaget berättar Crister om den obehagliga upplevelsen:

Se tidigare rapportering:

Yxmannen i Sveg åtalas för grovt olaga hot

Crister stoppade yxman utanför kommunhuset i Sveg

Yxman försökte ta sig in i kommunhuset i Sveg