Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruksvallarna väntar på snö

/
  • – Vi har haft det bekymmersamt förr, men så här varmt så länge har det inte varit, noterar en bekymrad Magnus Myhr, tävlingsansvarig i Bruksvallarna. (arkivbild)

I nästa vecka ska svenska längdlandslaget träna skidåkning i Bruksvallarna. Men det årliga höstlägret hänger i luften. Snön vill inte komma. Inte heller kylan som behövs för att tillverka snö på konstgjord väg.

Annons

– Vi har haft det bekymmersamt förr, men så här varmt så länge har det inte varit, noterar en bekymrad Magnus Myhr, tävlingsansvarig i Bruksvallarna

Just nu finns en del sprutad snö sparad, men den räcker bara till sprintbanorna. För elljusspårets 2,5 kilometersslinga krävs åtminstone ett par hela sprutnätter, fortsätter han.

– Problemet är bara minusgraderna som lyser med sin frånvaro även nattetid. Natten mot i onsdags körde vi i gång vid minus tre grader, men tvingades avbryta bara en timme senare. Temperaturen steg, noterar Magnus Myhr.

Säsongens första tävling är två veckor bort. Den är därför inte i omedelbar fara. Men Bruksvallarna är samtidigt centra för ett antal träningsgrupper i november, där svenska landslagets årliga höstläger blivit en tradition, veckan innan tävlingspremiären.

Här handlar det alltså om att Kung Bores frånvaro påverkar både näringen i västra Härjedalen, aktiva skidåkare, ledare och väldigt många andra tillresta skidsupportrar.

– Just nu vet vi varken bu eller bä. Det finns inte snö någonstans, säger damlandslagets tränare Mattias Persson.

Landslaget är precis hemkommen från tio dagars glaciärläger i Italien. Därför är det ingen akut kris vad gäller snövanan för Charlotte Kalla och hennes landslagskollegor.

– Men iväg ska vi enligt plan från och med onsdag i nästa vecka. Dessutom har utvecklingslaget samling redan söndag kväll, konstaterar Mattias Persson.

Bruksvallarna vill förstås vinna matchen om de aktivas både träningsveckor och tävlingspremiären.

– Vi hoppas fortfarande på bättre väder och att de metrologiska prognosmakarna även kan ha fel, inte minst för sina profetior för nattemperaturerna, menar Magnus Myhr.

Han minns också hur det var 2011, då det snöade i september. Nederbörd som arrangörerna då sparade på hög och på det sättet klarade av att arrangera premiärtävlingarna.

Men nu är det bara att vänta och se.

– Vi kan inte påverka situationen, slutar Magnus Myhr.

Annons