Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortsprungna får från Norge - kan finnas i Härjedalen

Solvår och Tore Evavold i Glåmos, Norge, söker hjälp från THs läsare. Deras får har rymt och jägare har för någon vecka sedan sett får som skulle kunna vara dessa i västra Härjedalen.

Annons

– Nu saknar vi två tackor och tre lamm. Jägare har sett fåren i Gröndalen, nära gränsen på svenska sidan och även vid Flon utanför Bruksvallarna, berättar Solvår Evavold.

Fåren har gått på lösdrift under hela sommaren och en liten grupp irrade sig över på svensk sida. Totalt har Evavolds 400 får ute på lösdrift under sommaren.

– Vi har försökt att hämta hem dem efter observationer men vi har inte hittat fåren när vi kommit över till Sverige. Vi var ganska hoppfulla då det från början var fyra lamm med i gruppen och ett av dessa lyckades en jägare skilja ut så att vi kunde få tag i det, säger Solvår Evavold.

Grå trönderfår har irrat iväg från familjen Evavold i  norska Glåmos in i Härjedalen. Ägarna efterlyser nu observationer.

Lammet försågs med en pejlutrustning och förhoppningen var att det skulle återfinna sin grupp och därmed skulle även paret Evavold hitta sina försvunna får.

– Men lammet kom hem till oss, utan de övriga. Det har gått riktigt långt alldeles ensamt, berättar Solvår Evavold som trodde att hela gruppen skulle vara med.

Nu har det gått två veckor sedan senaste observationen och Solvår Evavold säger att det är nästan omöjligt att hitta fåren utan hjälp.

– Vi hoppas att THs läsare kan hjälpa oss.

Fåren är av rasen grå trönderfår, en gammal norsk skyddsvärd ras. De har färgad ull, är mörka i ansiktet och har lång svans.

Annons