Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtio fjällräddare övade i blötsnö och blåst på Kariknallarna

/
  • Här har det skett en skoterolycka. Fjällräddarna som övar är snabbt på plats och får beröm av instruktörerna för sina insatser.
  • – Övning är viktigt för oss men ännu viktigare för de som råkar illa ut på fjället, säger Bengt-Inge Thagg.
  • Lotta Gustafsson är figurant i fjällräddningsövningen och har skadat sig i en skoterolycka. Hon jobbar som distriktssköterska i Söderhamn och tycker att det är svårt att inta patientrollen.   – Jag har svårt att inte lägga mig i men det här är både roligt och oerhört lärorikt.
  • Under helgen har fjällräddarna i Härjedalen övat på fjällsidan upp mot Kariknallarna utanför Bruksvallarna. Det har varit snöfall, runt noll grader och svag vind. Ungefär 50 fjällräddare har deltagit
  • Lennart Hovlin, Andreas Ljungberg, Krister Hallberg och Lars Liljemark över fjällräddning under överinseende av instruktören Anders Holmgren.
  • Instruktören Bengt Karlsson, Lars-Joel Rehnfeldt, Bent-Inge Thagg och Kent Moén tar han om John Olsson, som brutit benet.
  • Här har det gått en lavin och fjällräddare Bergström letar efter sändare under snön.
  • Fjällräddarna söker igenom en fjällsida efter människor som kan ha hamnat under snön efter en lavin.
  • Fjällräddningssamordnare Peter Borg konstaterar att det är hög nivå på fjällräddarna i Härjedalen.

Under helgen har fjällräddarna i Härjedalen övat på fjällsidan upp mot Kariknallarna utanför Bruksvallarna. Det har varit snöfall, runt noll grader och svag vind. Ungefär femtio fjällräddare deltog i övningar med skoterolycka, lavin och benbrott på fjället.

Annons

Övningarna väljs ut och läggs upp utifrån statistik över vilka olyckor som är mest vanliga.

– Att öva är väldigt viktigt för att upprätthålla kompetensen, lära oss nya metoder och fräscha upp gamla kunskaper, säger polisens fjällräddningssamordnare Peter Borg.

Han ger fjällräddarna bra betyg.

– Härjedalingarna kan vara stolta över sina fjällräddare. De gör ett otroligt bra jobb. Det är hög nivå här idag, säger Peter Borg.

Bengt-Inge Thagg från Hede var tillfällig insatsledare under övningen på Kariknallarna. Han försöker alltid vara med på övningarna eftersom det är lärorikt och bra att träffa de andra fjällräddarna.

– Nu fick vi även träffa Helagsgruppen. Det är bra att träffas och öva tillsammans och det här var en mycket bra övning. Det är alltid nyttigt med repetition inför den högsäsong som börjar för oss nu när sportlovet snart drar igång, säger Bengt-Inge Thagg.

Annons