Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peder längtar efter krullig härjedalsrokoko

Peder Lamm är en av Sveriges vassaste på antikviteter och kallar sig själv allmänläkare på antikt, inte specialist. Till helgen besökar han Bruksvallarna Game Fair.
– Det är roligast att få se sakerna i verkligheten, både för mig och besökarna.

Annons

Peder Lamm besöker Bruksvallarna. Där värderar han antikviteter och har antikskola.

I Bruksvallarna ska Peder Lamm värdera antikviteter och ha antikskola. Han hoppas alltid att hitta konstföremål med anknytning till ställen han besöker.

Vad förväntar du dig att få se för föremål?

– Jag tror på framförallt prylar tillverkade efter industrialismens genombrott. Sånt som man köpte på postorder förr i världen. Och nu har vi fått för oss att det har blivit lite antikt då. Gamla kaffekoppar, fotogenlampor, broscher och sånt där.

Vad vill du helst se?

– När man är i Härjedalen är det riktigt roligt att få se fina härjedalsmöbler. På 1700 och i början av 1800-talet fanns en otroligt fin möbeltradition i Härjedalen som ser annorlunda ut än i resten av Sverige, säger Peder.

Han berättar att Härjedalen influerats av både Norge och Danmark, så därför kan grejorna se lite danska ut i Härjedalen.

– I Härjedalen blev man extremt förtjust i den stil som heter rokoko. Eftersom Härjedalen ligger så långt bort, tog man upp rokokon när den redan var omodern i resten av världen, och så körde man med den stilen i femtio år till. Det kallas härjedalsrokoko. Härjedalsrokokon är krullig, färgstark, kul och full med formglädje som är unikt för landskapet, berättar Peder.

Jöns Ljungberg från Ljugdalen introducerade rokokon i Härjedalen. Lärjungar till Jöns var Olof Ingbriktsson Tännäs, Olof Halvarsson Ljusnedal och Jöns Andersson från Ljungdalen.

Konst, allmoge, textilier, smycken - Peder vill se allt! Det finns fina härjedalsmålare och han hoppas på att få se fina fjällandskap. Eller kanske äkta samiska saker från samekulturen, inte sånt lull-lull som är gjort efter andra världskriget och såldes på Jokkmokks marknad.

– När man hittar riktiga samiska grejor är det kul. De kan vara hur fina som helst. Men det är väldigt ovanligt, säger Peder.

– Det finns en stad i Sverige som är svår att ta sig till. Kalmar. Har grejorna kommit dit blir de kvar. Det kanske är samma med Bruksvallarna som ligger så avlägset. Om det har kommit bra grejor dit, så är det kanske svårt för grejorna att komma därifrån, spekulerar Peder.

Detalj av gammalt skåp. Okänt ursprung. 1800-tal.

Annons