Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rennäring och skidåkare samsas om Mittåkläppsvägen

Mittåkläppsvägen är från tidig vinter till sen vår en väl trafikerad skidled. Nu kommer vissa restrektioner att införas för att uppnå en god balans mellan besöks- och rennäring

Annons

- Från det att första snön faller tills renarna flyttat ner till vinterbetesmarker kommer vi att samsas med rennäringen om Mittåkläppsvägen. Dagtid håller vi öppet för skidåkning men det är viktigt att vi även då visar hänsyn mot renarna, säger Mats Erlander.

Mats Erlander

Renarna är på fjället sommartid och behöver passera, den av skidåkare mest trafikerade Mittåkläppsvägen i Bruksvallarna, på sin väg mot vinterbetesmarkerna i skogen. Under senare år har man märkt av att pannlampan skrämmer bort renen.

Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB och Mittådalens sameby har tillsammans beslutat att införa vissa restriktioner längs vägen, morgon och kväll. Detta gäller från första snön till mitten av november, beroende på hur renarna väljer att flytta under månaden anpassar man trafiken efter dem. Restriktionerna kan vara längre eller kortare.

- Jag ärövertygad om att vi hittat en bra lösning både för rennäring och skidåkare. Genom detta tar besöksnäringen ytterligare ett steg för att visa rennäringen den hänsyn som krävs, säger Niklas Gröndal, ordförande i Mittådalens Sameby.

Annons