Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värderade Farups bössa - siste brukspatronen på Ljusnedal

Antikviteter bär på en historia, så också den Huskvarnabössa som Arne Lingström från Ljusnedal tog med sig till antikexperten Peder Lamm på Game Fair i fredags.
– Det är ett mycket fint exemplar, säger Peder Lamm om geväret, som enligt uppgift kan ha använts för att skjuta ren på 1800-talet.

Annons

Peder Lamm med Arne Lingström och hans pappas gevär som värderades på Game Fair i Bruksvallarna.

William Farup var den siste brukspatronen på Ljusnedal. Han la ner gruvverksamheten i slutet av 1800-talet och satsade istället på storskaligt jordbruk. Det ledde till konflikter med rennäringen och enligt uppgift köpte han in gevär till sina drängar för att de skulle skjuta ren. Bössan, som köptes från Farups dödsbo av Arne Lingströms farmors far, ska enligt uppgift ha varit en av dem.

– Det är så det har berättats, säger Arne Lingström från Ljusnedal som fick geväret värderat till 2000 kronor.

Vapnet visades också upp på en föreläsning under fredagen på Game Fair, där Peder Lamm berättade om skjutvapen från Renässansen och framåt. Deltagarna fick lära sig om krutets historia, om de första skjutvapnen som användes av kineser och senare mongolerna, ett slags bärbart mellanting mellan gevär och kanon.

Antikexperten berättade om vapenlåsets utveckling, och om vapen som tändes med lunta, en lunta som soldaterna höll brinnanda i sin hatt.

– Det var så man kände igen en infanterist på den tiden, han hade en brinnande lunta i sin hatt, som användes för att tända krutet med. Straffet vara hårt om luntan slocknade, gatlopp genom hela kompaniet, berättade Peder Lamm.

Han visade flera bilder på antika vapen och förklarade hur de utvecklats genom åren, fram till dagens uppsjö av olika gevär.

– Nu har ju vapenindustrin spårat ur fullständigt, sa Peder Lamm och visade bild från en amerikan skjutklubbs hemsida, där det ena vapnet efter det andra mer såg hämtat ut från en science fiction film än dagens verklighet.

Förutom bilderna som Peder Lamm visade fanns det alltså konkreta exempel på plats, med bäring på Härjedalen. Ett gevär i remingtonstil, tillverkat i Huskvarna på 1800-talet, som köptes från den omstridde brukspatronen William Farups dödsbo en gång i tiden, och som enligt familjetraditionen använts för att skjuta ren.

– Det är så det har berättats, säger Arne Lingström.

– Det är ju en ganska vanlig bössa men det är ju historien som gör den speciell, säger han.

Enligt Peder Lamm är det ett väldigt fint exemplar. Geväret var standarvapen för svenska armen under en tid men just det här exemplart är en "lyxmodell" enligt Peder Lamm.

– Så jag vet inte om just den här användes av någon dräng. Mer troligt är nog att den tillhörde brukspatronen själv, säger han.

Under Game Fair hålls flera föredrag av Peder Lamm och även av andra föredragshållare, som Långåfiskets Helge Jonsson, länsstyrelsen och naturfilmaren Ingemar Lind.

Bild på ett luntlås som användes på 1500- och 1600-talet.

Annons