Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten spikad, äldreboenden omorganiserar trots stark kritik

Trots stora protester och välfyllda namnlistor kommer kommunen att arbeta med att organisera om äldreboenden. Det slogs fast när kommunfullmäktige klubbade budgeten för 2016.

Annons

Det är nu klart att Härjedalen omorganiserar sina äldreboenden, det beslutade kommunfullmäktige. Enligt beslutet, som ingick i budgeten 2016. ska äldreboendena i Vemdalen, Lillhärdal och Senioren i Sveg göras om till trygghetsboenden.

Läs mer: Stora förändringar på gång inom äldreomsorgen

Beslutet har kritiserats eftersom det finns en risk att äldre tvingas flytta till en annan ort än där de tidigare bott. Frågan väckte inte någon debatt alls vid fullmäktigemötet och alla partier verkade överens.

Insändare: Vad händer med kommunens ledord inom äldreomsorgen

Läs mer: Fullsatt vid inom om Fjällglimten i Vemdalen

Allianspartierna, moderaterna, centern och folkpartiet, hade sex tilläggsyrkanden i budgeten. De fick gehör för att kommunen årligen ska satsas 500 000 kronor på solceller på kommunala fastigheter. Men fullmäktige sa nej till att föreningsbidraget till föreningar skulle ökas från 2 000 kronor till 5 000 kronor.

Alliansen ville även ta bort förmånen till de kommunalt anställda som på betald arbetstid kan besöka läkare/tandläkare, en besparing på runt 1 miljon kronor. Även där blev det nej. Likaså med att låta föreningar och byalag ta över sjöbaden och yrkandet på att kommunen skulle satsa 500 000 kronor på förebyggande folkhälsa/friskvård på arbetstid.

Bifall blev det till att samhällsbyggnadsnämnden får 200 000 kronor i tilläggsanslag för att köpa kor och kalvar.

Något som Olle Larsson, Härjedalspartiet, hade åsikter om.

– Bättre att lägga resurser och fokusera på de upphandlingsregler som finns. Det måste finnas vettigare sätt att göra upphandlingen lokalt om det finns kunnigt folk som sköter detta. Hur många kor och kalvar handlar det om, undrade han.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Pelle Persson, vox humana, menade att det här är första steget för att hitta lösningar på att köpa lokalt.

– Det handlar inte om kommunen ska ha en ladugård. Hur många djur som köps in vet jag inte men jag tror på idén. Alternativet är att inte göra något alls, det här kan bli en bra lösning.

Även Annika Myhr (C) tyckte att det här med kommunala kossor var bra.

– Det här konceptet har framgångsrikt provats i Orsa. Även där var orsaken att kommunen ville komma förbi reglerna när det gäller lagen om offentlig upphandling.

Läs mer: Kommunal i Härjedalen mycket kritiska mot förändringsförslaget

Annons