Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byvaktmästare gör värdefull insats - "Betyder allt för att jag ska kunna bo kvar"

/
  • Ethel Gillstedt hade haft svårt att bo kvar hemma och ta hand om sin fastighet i Sveg om hon inte haft hjälp av kommunens byvaktmästare. Torbjörn Bergman har varit ansvarig för verksamheten under några år.
  • Stapeln längst till vänster visar att så gott som alla svarat ja på frågan om de är nöjda med byvaktmästarna.

Kommunens byvaktmästare får gott betyg från flera av de som använder tjänsten.
– De betyder allt för att jag ska kunna bo kvar hemma, säger Ethel Gillstedt, 83 år gammal, i Sveg.

Annons

Ethel Gillstedt är rörelsehindrad sedan några år tillbaka och har hemtjänst. Innan hon fick det hade hon redan fått ett biståndsbeslut på hjälp från det kommunala byvaktmästeriet. En tjänst som finns inom kommunen och som utför enklare sysslor på fastigheter runt om i Härjedalen.

– På vintern skottar de och sandar, och på sommaren handlar det mest om gräsklippning, berättar Ethel Gillstedt som inte klarar av att utföra sådana sysslor själv.

Vad betyder de för att du ska kunna bo kvar hemma?

– De betyder allt. Först ville jag flytta till äldreboendet Senioren men där fanns det ingen plats, sedan fick jag hjälp och nu tycker jag det är jättebra och vill bo kvar hemma så länge jag kan, säger hon.

Så kallade byvaktmästeritjänster har funnits i Härjedalens kommun sedan början av 2000-talet. Ambitionen bakom beslutet var att kunna erbjuda äldre, funktionshindrade och långtidssjukskrivna personer möjlighet att bo kvar i sin bostad så långt som möjligt, och samtidigt kunna behålla fastigheten i rimligt skick. Det som erbjuds är bland annat gräsklippning, snöskottning och sandning mot en mindre avgift. För att kunna få hjälpen krävs ett beslut från biståndsenheten på socialförvaltningen, men tjänsterna utförs av personal från kommunens avdelning för arbete och aktivitet.

Närmare tvåhundra fastigheter har tjänsten i dag och de flesta verkar nöjda med det jobb som utförs. Det visar en enkätundersökning som avdelningen gjort under våren. I stort sett alla de 130 som svarade var nöjda med bemötande från byvaktmästarna.

– Det känns naturligtvis jättebra. Det är ju något vi märker också när vi är ute, att merparten är nöjda med det här, säger Torbjörn Bergman, resurskoordinator på avdelningen för arbete och aktivitet.

– Ofta fyller vi också en social funktion. De som kommer och utför jobbet har ingen tidspress utan hinner sitta ner och prata litegrann.

Det är ett tjugotal personer som jobbar som byvaktmästare i Härjedalen, ofta handlar det om människor som hamnat en bit från arbetsmarknaden och som med hjälp av olika lönebidrag får en chans att jobba sig tillbaka. Förutom avdelningen för arbete och aktivitet så har även Hedevikens fiskevårdsområde och Ytterhogdals IK personal som utför tjänsterna.

– Vi tar inga privata uppdrag, vi utför bara det här jobbet där det finns ett biståndsbeslut, säger Torbjörn Bergman.

Varför har ni gjort den här enkätundersökningen?

– Man ser ju över kostnader på olika håll inom kommunen. Det är viktigt att visa vad vi gör och hur det tas emot. Sedan handlar det också om en kvalitetssäkring, att vi gör rätt saker.

Blir det några förändringar när det gäller vilka tjänster ni utför?

– Vi tittar över att även kunna erbjuda bortforsling av källsorterade sopor till återvinningsstationerna. Vi gör det ibland i dag ändå när vi har tid. Det har ju blivit mer sådant och det kan vara svårt för äldre och funktionshindrade att komma ut och göra det själva.

Ethel Gillstedt har i vart fall inget att klaga på, när det gäller byvaktmästarna.

– Jag brukade baka kakor åt dem och fixa mackor det klarar jag inte längre. Jag är jätteglad över den hjälp jag får, säger hon.

Annons