Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill lyfta skoterfrågan

På fredagen träffade två av Centerns riksdagsledamöter lokala skoteraktörer i Vemdalen. Målet är att lyfta frågan om hur skoteråkningen skadar natur och privat mark samt att i längden kunna uppdatera den över 40 år gamla terrängkörningslagen.

Annons

Region Jämtland-Härjedalens Centerpartist i riksdagen, Per Åsling, hade tagit med sig sin rättspolitiska partikollega Johan Hedin till Vemdalen för att diskutera det allt ökade problemet med den fria skoteråkningen i naturen.

Till vänster Johan Hedin och Per Åsling från Centerpartiet. Till höger Mats Ericsson och Axel Olsson

Mötet gick ut på att skaffa sig en bild kring effekterna av den ökade skoterturismen i området där markägare får stora delar förstörda när de allt kraftigare skotrarna som säljs idag friåker utanför lederna. Speciellt inbjuden till mötet var Mats Ericsson från Funäsdalen som bedriver skoteruthyrning och sitter i styrelsen för Funäsdalen Skoterled AB.

– I Funäsdalen har vi sedan flera år begränsat skotertrafiken. Vi har friåkningszoner men det mesta är regleringsområden där åkning utanför lederna inte är tillåtet. All skotertrafik kräver ett ledkort, redogjorde Mats för de övriga deltagarna.

I praktiken har begränsningen gett ökad kvalité på lederna då bolaget fått ekonomiska medel att märka ut och underhålla dem men det har också fått ordning på skoteråkningen i och runt där folk bor, vilket tidigare var ett problem.

– Jag tror ingen var nöjd som det var innan vi gjorde det här, klargjorde han.

Axel Olsson, markägare i Klövsjö, vill gärna se en liknande lösning i Klövsjö-Vemdalen som den i Funäsfjällen och menar att problemet uppstått när skoterkörning blivit vanligare och skotrarna mer terränganpassade.

– När terrängkörningslagen skrevs i början på 70-talet såg det inte ut som det gör nu. Skotrarna var mer harmlösa och antalet som körde var färre. Det behövs att lagen ses över så att inte markägarna får sina områden sönderkörda, menar Axel.

Centerpartiets Johan Hedin håller med. Han tycker att en översikt av lagen nog skulle gynna allas intressen men poängterar att det inte bör handla om en begränsning.

– Skoteråkningen har stor betydelse för människor som bor i de här delarna av landet. Vi ska inte begränsa åkningen men på något sätt måste vi se över det här så att åkningen inte förstör naturvärden och så att de som vill vara ute och köra kan lita på att det finns bra markerade leder av hög kvalité.

Alla var dock överens om att man måste vara försiktig då turisttrycket skiljer sig mycket mellan olika områden och den destruktiva nöjeskörningen på folks marker mest är ett problem i turistintensiva områden.

– Sedan måste vi få bättre möjligheter att beivra när folk inte följer föreskrifterna. I Funäsdalen har vi haft lite av ett problem att när folk bryter mot begränsningen har vi svårt att göra så mycket åt det, klargjorde Mats Ericsson.

Centern ska titta vidare på detta men då detta var första mötet i frågan återstår fortfarande en del innan något konkret kommer ut av fredagens möte.

Annons