Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet kräver vargfritt län

– Vi vill ha en vargfri zon.
Det säger centerpartiets Anders Häggkvist och Per Åsling som hoppas att hela länet kan bli en sådan zon.

Rovdjurens vara eller inte vara har varit ett hett debattämne under många år.

Enligt många rapporter har antalet björnar och vargar ökat mycket dramatiskt i vårt län, speciellt i Härjedalen och Strömsund.

Nu vill centerpartiet minska radikalt på stammen av rovdjur och man vill i princip ha nolltolerans mot varg genom att skapa en vargfri zon.

– Vi har alldeles för höga nivåer av framför allt björn men även varg. Det går inte att kombinera med rennäringen och fäbodbruk, säger Anders Häggkvist som är talesman för länets centerpartister i frågan. Partiet har tagit fram en rovdjursrapport där man pekar på nackdelarna med ett allt för hög rovdjurstryck.

– Det är också en livskvalitetsfråga för de som bor här, fortsätter Anders Häggkvist som även ser jakten med löshund som hotad ifall trycket fortsätter att vara lika stort i framtiden.

Hur man ska lösa ekvationen med att ha i princip inga vargar i länet är en ekvation som kan vara svårlöst. Där hoppas partiet att snabba beslutsvägar ska underlätta problematiken.

Nyligen skickades det in ett medborgarförslag med 1000 namnunderskrifter där man ville skapa ett vargfritt Härjedalen.

Men att centerns utspel skulle ha med det att göra förnekar Anders Häggkvist.– Vi har jobbat med det här ett bra tag och att det kommer nu är inte beräknat