Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef polisanmäld för tjänstefel och åklagare utreder misstänkt våldtäktsförsök

/

Närmast ansvarig chef för äldreboendet där en kvinna blev utsatt för ett misstänk våldtäktsförsök i vintras har nu polisanmälts för tjänstefel av en anhörig. Polisen utreder också det misstänkta våldtäktsförsöket.
– Vi har inlett en förundersökning i båda fallen, säger Eva-Lena Rimér, den åklagare som håller i ärendet.

Annons

Ett tjänstefel är när någon i sin myndighetsutövning, uppsåtligen eller av oaktsamhet, gjort något fel. Det polisen ska utreda är om ansvarig chef på ett äldreboende i Härjedalen gjort något brottsligt i hanteringen av ett misstänkt våldtäktsfall. Den utsatta är en kvinna i 70-årsåldern som bodde på boendet i vintras. Den misstänkte gärningsmannen är en dement man som också bodde på boendet och som inte flyttades efter överfallet, trots att det skapade en mycket osäker och otrygg miljö för kvinnan.

Det misstänkta brottet polisanmäldes inte av kommunen och händelsen har inte heller anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är inte alltid säkert att det går att straffa förövaren men det kan ändå vara mycket intressant ur målsägandens perspektiv att få saken utredd. Det kan också handla om skadeståndskrav, säger Eva-Lena Rimér.

När det gäller det misstänka tjänstefelet är det svårt att avgöra utifrån anmälan om ett brott begåtts och vad det skulle vara, enligt Eva-Lena Rimér.

– Vi har beslutat att inleda en förundersökning. Det är en låg tröskel för det, det räcker egentligen med en anmälan.

Kommer ni att kalla någon till förhör?

– Det vet jag inte just nu. Det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget.

Annons