Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockerande skogsskövling

Annons

Jag tog en bilresa genom Härjedalen i slutet av september i fjol. Det var intressant och berikande att återuppleva de miljöer, som jag lärde känna under min uppväxttid på 1940- och -50-talen. Blev dock helt chockerad över de enorma ytor som kalhuggits under senare tid. Speciellt stack marken som Holmen Skog AB äger ut.

Enligt Holmen Skog ska produktionsmål och lönsamhet vara överordnat alla andra krav på förvaltningen av skogsarealerna. Detta gäller även för de jägare som arrenderar jakträtt.

Holmen bedriver sin skogliga verksamhet under epitetet skogsvård, vilket jag anser vara både fel och direkt vilseledande. Om man vill vara vänlig kan man kalla verksamheten för skogsbruk, men det mest korrekta uttrycket torde vara skogsskövling.

Vad är det då som är speciellt för en skog enligt den traditionella uppfattningen? Honnörsord är mångfald och fungerande ekosystem för såväl djur som växter samt att vattendrag, sjöar och tjärnar så långt möjligt ska vara opåverkade av det pågående skogsbruket.

Hur kommer den framtida skogen att se ut? Den kommer att kännetecknas av enfald med monokulturer och utslagna ekosystem.

De förbuskade ytorna (hyggena) blir den ideala miljön för klövvilt och allsköns skadedjur. På grund av detta intensiva skogsbruk kommer betesskadorna på framför allt tall att öka. Detta kommer att utgöra argument för att decimera älgstammarna till ett absolut minimum.

Drömmen för storskogsbruket torde vara en form av plantagedrift, där inga hänsyn behöver tas till traditioner, gammal kultur, mångfald och bevarande av ekologiska system. Hela tankesättet präglas av enfald och utan tankar om framtiden.

Man kan också fråga sig varför lagstiftarna accepterar dessa övergrepp på vår miljö. Vad gör tillsynsmyndigheterna?

Jag besökte Härjedalen åter för några veckor sedan och tvingades till min förfäran konstatera att skogsskövlingen fortsätter i oförminskad takt.

Tidigt utflyttad men ändock härjedaling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel