Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Björkman: "När låten var så här bra var det givet"

/
  • Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, ville ha med Jon Henrik redan från den stund han slog igenom i Talang.
  • Populära programledarparet Sanna Nielsen och Robin Paulsson.

"Äkta", "Så värd att gå vidare", "En rå talang", det är några av kommentar kring Jon Henrik Fjällgren och hans framträdande i Melodifestivalen i lördags.
– Han är en oerhört intressant artist, säger Christer Björkman, SVT:s schlagergenerel

Annons

– Det är så väldigt sällan vi får in något samiskt och när låten var så här bra var det givet att han skulle vara med. Och han levererade ju verkligen över alla förväntan. Häftigt, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen.

Vad är det då i hans låt och person som gör att folk röstar på honom?

– Det känns att det är äkta. Det kommer ur djupet av någon slags folksjäl. Det berör. Även om du inte förstår så förstår du att det är viktigt och på riktigt. När musik är äkta då känns det.

Hur det går för Jon Henrik Fjällgren i finalen vill inte Christer Björkman spekulera i. Bara hälften av finalbidragen är klara och hur svenskarna röstar den 14 mars är svårt att veta. Där tillkommer också röster från jurygrupper i elva andra länder.

– Men det är klart, det är ju ett väldigt exotiskt inslag i en svensk melodifestival. Så vi får se.

Christer Björkman berättar också att han haft med Jon Henrik i tankarna som en tänkbar deltagare i Melodifestivalen ända sedan han såg honom första gången, när han var med i TV3:s talangtävling förra våren.

– Absolut. För min del har det bara varit en tidsfråga, att de ska hitta rätt låt. Det handlar mycket om att göra det. Inramningen är ju lika viktigt som artisten, egentligen. Och nu fick de till det, riktigt bra, säger han.

Även Sanna Nielsen, som tillsammans med Robin Paulsson programleder Melodifestivalen, är imponerad av Jon Henrik Fjällgren.

– Vilken kille. Han rörde verkligen många i kväll. Han var så värd att gå vidare, säger hon.

En annan kommentar kommer från Torbjörn Ek, som jobbat med Melodifestivalen för Aftonbladets räkning i tio år.

– Det vinnande i hans koncept hans ärlighet, hans ögon, hans råa talang, säger han.

Själva scenshowen tilltalar dock inte melloexperten.

– Jon Henrik själv känns väldigt äkta på scen, men numret i övrigt blir lite av en cirkusakt. Det tycker jag är tråkigt och de borde ha kunnat göra det på ett annat sätt. Men det gjorde ingenting, svenska folket föll för hans charm och det var rätt att han tog sig till final, säger Torbjörn Ek.