Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag Niklas Edin gjorde det igen – bärgade sitt tredje raka EM-guld

Lag Niklas Edin fortsätter att skriva curlinghistoria.
Segern i finalrysaren över Norge, 6–5 efter skiljeomgång, gav tredje raka EM-guldet – och en historisk vinstrad.
– Skönt att vi fick till det, sade den svenske skippern.

Annons

Lag Niklas Edin plockade hem tredje raka EM-guldet i dag.

Det svenska laget, där också Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och reserven Henrik Leek ingår, blev historiskt redan för några veckor med en seger på Grand Slam-touren i Kanada.

Det var första gången ett icke-kanadensiskt lag vann på touren.

Sedan kom en seger till.

Och på lördagen fullbordades en grym höst med lagets tredje raka EM-guld. Det är första gången under EM-historien, som startade 1976, som ett och samma herrlag vinner tre år i rad.

– Det är sjukt stort att ta sitt tredje raka EM-guld. Det är välförtjänt, killarna har varit sjukt bra under veckan, sade förbundskaptenen Peja Lindholm till TT.

Det blev som väntat en tajt match mot Thomas Ulsruds norska lag.

Svenskarna hade greppet om guldet efter en tvåa fram till 5–3-ledning i nionde omgången, men Norge kvitterade i den tionde och matchen gick till skiljeomgång. Där hade lag Edin sista sten och kunde avgöra med en imponerande precision av skippern Niklas Edin. För honom är det här femte EM-guldet.

Edin har också två VM-guld och ett OS-brons sedan tidigare. Han njöt av ännu en framgång, men tyckte inte EM-veckan hade varit perfekt.

– Vi spelade inte på topp den här veckan, men det räckte ändå för att vinna, sade han till Svenska curlingförbundet.

Svenskarna hade hoppats få jubla dubbelt på lördagen, precis som i EM-turneringarna 1977 och 2001.

Men så blev det inte.

Lag Anna Hasselborg förlorade sin final mot Ryssland med 4–6. Svenskorna hade 4–4 inför tionde och sista omgången och skippern Anna Hasselborg hade sista stenen.

Då gick allt snett.

– Det kändes som vi hade kontroll hela matchen. Vi hade ett drömscenario till tionde, dragningen var hemma hela vägen och jag vet fortfarande inte varför den slirade, sade en besviken Hasselborg till curlingförbundet om sin slutmiss.

I stället för svensk poäng tog Ryssland två och kunde guldjubla.

Anna Hasselborg gjorde med sitt nuvarande Sundbybergslag sitt första internationella mästerskap.

– Jag led med dem. De har imponerat både på vägen fram till finalen och i den. Det kändes som de skulle vinna, men så stupar de på mållinjen. Det var tungt, men de visade kvaliteter som vi kommer att få se mycket av framöver, sade Peja Lindholm.

Annons