Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Curt Sillström njuter av både traktorer och dragspelsmusik

Det hela började på en traktor åker i Offerdal. Curt Sillström är en av länets största åkeriägare och har en traktorsamling som nästan är komplett.
Nu är det dags att kliva ut ur hytten och njuta av lite dragspelsmusik i stället.

Curt Sillström vet de flesta inom åkerinäringen vem det är. Att han även är en hängiven dragspelsälskare känner inte många till. Han kom nyligen hem från en dragspelsvecka i Italien.

– Motorer i alla former har varit mitt liv men dragspelsmusiken är min avkoppling, säger Curt.

Nu börjar han fundera på att avyttra delar av den unika samlingen av Volvo BM traktorer som han har. Det finns helt enkelt inte någon plats för fler maskiner i garaget. I hans museum finns den första traktorn han körde med som liten i Offerdal och många fler. Nyligen köptes den första traktorn som fanns på Wångern in till samlingen.

– Det var på en auktion i länet som traktorn dök upp. Jag trodde att någon från Wångern skulle ropa in traktorn men det fanns tydligen inget intresse för den där då, så jag kände mig tvungen att köpa den, så traktorn stannar kvar i länet, berättar Curt Sillström.

Just nu är den traktorn under renovering hos Curt och han hoppas att någon med anknytning till skolan kommer och köper den av honom.

– Det vore ju tokigt att inte behålla delar av sin kulturhistoria på en så fin skola, säger Curt.

Historien bakom varje fordon är en del av hans liv som den gamla T-Forden som Curts farfar hade. Den är av 1914 års modell, den första i Jämtland och den finns att beskåda på Jamtli. Eller som traktorn som användes som ackompanjemang av musikern Olle Hemmingsson, som setts av flera miljoner tittare på Youtube.

– Allt är som musik, kan man inte njuta av den så behöver man inte ha det kvar, avslutar Curt intervjun.

Curt slår på sin telefon och den börjar ringa genast, ringsignalen är en dragspelsmelodi av Roland Cedermark.