Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Helt klart tuffare i år"

/
  • Starten har precis gått från Risnäset i Funäsdalen.
  • Förre skidkungen Janne Ottosson, med två OS-guld och fyra Vasaloppssegrar, tar sig över mållinjen.
  • Starka ben och ett visst mått av tjurighet behövs för att kriga sig upp för en sex kilometer lång stigning från Bruksvallarna.
  • Topptrion på herrsidan. Fredrik Eriksson i mitten, flankerad av Jonas Pettersson La Chemise och Stefan Sunnerberg Kolmården.
  • Favoriten Nellie Larsson tog hem damklassen över 58 kilometer. Tvåa och trea var Anna Rindborg och Monica Syrstad.

Tredje årgången av Fjällturen blev den blötaste och svåraste hittills.
– Helt klart tuffare i år, säger herrsegraren Fredrik Ericsson, som även vann i fjol.

Annons

Ericsson gick i mål på 2,14, en mycket bra tid på den 58 kilometer långa huvudbanan. Han var nästan en minut bättre än Jonas Pettersson och hela 3,41 före Leksands Stefan Sunnerberg.

– Det kändes helt klart tuffare i år än förra året. Sedan gjorde vädret sitt till, kommenterar Ericsson.

I damklassen blev det också en favoritseger genom Nellie Larsson, Mellbystrand. Larsson är en av Sveriges bästa MTB-cyklister, med SM-guld och topplaceringar i Cykelvasan på sin meritlista.

Nellie Larsson var helt överlägsen och vann med över 31 minuter före Anna Rindborg. Hemmaåkaren Mikaela Sundbaum tog en glädjande tredjeplats.

Grundarna till Fjällturen, skidprofilen Anders Blomquist och Magnus Rydhult, var väldigt nöjda med tävlingen.

– Det känns fantastiskt att ha genomfört en tredje upplaga. Trots vädret har majoriteten av cyklisterna haft en trevlig upplevelse. Svenska cykelförbundet gav oss högsta betyg i säkerhet och genomförande av tävlingen vilket är ett kvitto på ett väl genomfört lopp. Nu siktar vi mot 2016, den tredje helgen i juli, säger Rydhult.

Den kuperade och delvis branta banan från Funäsdalen och dess dalgångar, upp till Ramundberget (med höjder upp emot 900 meter över havet) – sög musten ur cyklisterna.

En av styrkorna med Fjällturen är förstås de fantastiska vyer som bjuds deltagarna under tävlingen. Det är en slags kompensation för det hårda arbetet på cykelsadeln.

Årets deltagarsiffra stannade på 612 cyklister. En ökning med cirka 200 sedan i fjol. Det hade säkert blivit fler om vädret varit bättre.

Fjällturen har blivit en snabbklättrare i popularitet bland cykeltävlingar. Ett kvitto på tävlingens kvalitet mer än antal starter är att den i år är seedningsgrundande för både Cykelvasan och norska Birkebeinerrittet.

Banan är alltså utmananade på flera sätt, men den rymmer inga tekniska svårigheter. Cyklingen sker på vägar och på flera av Funäsfjällens totalt 423 kilometer av preparerade MTB-leder.

– Det var ett riktigt roligt lopp med varierande terräng. Perfekt för en otränad motionär, säger Ingrid Rahm från Falkenberg.

Anders Blomquist kände en stor glädje när dagen var över.

– Det finns en massa rörande historier och många hjältar en dag som den här. En familj har haft ett mycket tufft cancerdrabbat år, som vi bjöd upp gav boende och startplatser. Deras insatser och glada miner efter fullbordade lopp värmer hjärtat. När de sedan glädjestrålande beskriver hur de genom idrotten hittar ljusglimtar i livet blir man extra glad.

En del deltagare hade lånat ihop gamla cyklar, utan den allra bästa kvaliteten.

– De bevisade för sig själva och andra att de kan och att det går att cykla Fjällturen på en gammal damcykel i svåra förhållanden. Det är också idrott när den är som bäst , menar Blomquist.

Annons