Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lofsdalen bikepark har rullat igång igen

Femte sommaren med downhillåkning bjuder på en ny nedfart och uppfräschade leder ner för Hovvärken. På tisdagen öppnade Lofsdalen bikepark igen.

Annons

Isacc Karlsson gör ett hopp i Lofsdalen bikepark

Vädret kunde ha varit bättre under premiärdagen för Lofsdalen bikepark då de rullade igång för femte året, men när solen väl tittade fram under eftermiddagen började så också cyklisterna hitta till liften. Två som var igång redan vid start var far och son Robert och Isacc Karlsson som nyligen flyttat till Lofsdalen för att ha tillgång till en så fin cykelbacke.

– Det är femte året vi är här, det började med att vi vann en tävling när det var premiär för hela anläggningen för fem år sedan och efter det har vi kommit tillbaka, berättar Isacc.

– Förra året flyttade vi upp hit från Stockholm, så nu bor vi här. Det är helt fantastiskt, som att ha en egen bikepark, fyller pappa Robert i.

De båda menar att lederna här håller hög standard och som vana downhillcyklister får man ta deras ord då de inte bara varit på andra svenska anläggningar utan även i Italien, Skottland och andra delar av Europa och cyklat.

Robert och Isacc trotsade vädret och var i backen redan vid öppningstid på tisdagsmorgonen.

I år har cykellederna ökat till åtta stycken genom det nya tillskottet Blizzard men det har även rustats upp med nya kickar och bättre standard, berättar Christian Jarlgård som hyr ut cyklar och säljer liftkort.

– Min favorit är Skogsleden som var ny förra året, den går för sig själv på andra sidan liften jämfört med de andra, berättar han.

Obligatoriskt när man cyklar i bikeparken är enheltäckande hjälm, men den som hyr cykel får även samtliga andra rekommenderade skydd - som benskydd, handskar och överkroppsskydd.

– Det kostar ungefär 1000 kronor om dagen om du hyr cykel och köper liftkort men då har man en cykel värd runt 40 000 och skydd för 10 000 till, så det är ingen billig sport. Men vi håller bra priser jämfört med konkurensen, berättar Ola Andersson som äger fjällanläggningen där bikeparken finns.

Ola Andersson, VD och ägare av fjällanläggningarna i Lofsdalen är nöjd med bikeparken.

Visst går det att åka en vanlig mountainbike men det är inget som Christian Jarlgård i cykeluthyrningen rekommenderar.

– Man bör köra en heldämpad cykel med skivbromsar och grova däck som ger bra grepp i svängarna. De cyklar man hyr väger runt 17-18 kilo och det är mycket för stabilitet och hållbarhet, säger han.

Ola Andersson tror att det finns god potential nu när cyklingen är på sådan frammarsch och vecka 31 kommer de hålla en Bike Week i Lofsdalen där det förutom mer aktiviteter i backarna även blir ett vanligt cykellopp runt Lofssjön.

– Cyklingen blir en anledning att åka hit. På vintern stannar folk oftast på den ort de åkt till men på sommaren är en timme från Vemdalen eller Funäsfjällen inte så farligt för en aktivitet som detta. Det är jättekul att få så bra respons från åkarna som vi fått och vi hoppas den nya leden tas emot lika bra den med. Vi är stolta över det vi har här men kommer naturligtvis fortsätta jobba för att utveckla det även i framtiden, säger Ola Andersson.

När vädret blev bättre på eftermiddagen kom allt fler cyklister för att åka på öppningsdagen.

Annons