Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges vackraste cykellopp väntas slå rekord – cykel- och skideliten tävlar i Bruksvallarna

Cykeleliten mot skidåkarna – Fjällturen arrangeras för fjärde året i rad i Funäsfjällen och Bruksvallarna och räknas slå deltagarrekord i år igen. På de 58 kilometerna avverkas 1100 höjdmeter och en rad elitskidåkare ställs mot cykeleliten.

Annons

Anders Södergren har varit med under samtliga år som Fjällturen hållits.

Fjällturen är kulmen på en veckas cykelbonanza i Bruksvallarna och Funäsdalsfjällen. Loppet arrangeras för fjärde året i rad och populäriteten ökar för varje år.

– Det är Sveriges vackraste mountainbikelopp. Vi börjar veckan med lite guidningar och cykelclinics, på fredagen har vi ungdomstävlinar i Bruksvallarna vilket är nytt för i år och på lördag 16 juli är huvudloppet, säger tävlingsledaren Magnus Rydhult.

Första året hade Fjällturen 112 anmälda. Antalet har ökat för varje år och inför 2016 års upplaga är siffran 400 redan vid midsommar. Arrangörerna satsar på att nå 1000-spärren.

– Ifjol vid midsommar var det 170 anmälda och det kom 700 så det är nog realistiskt med 900 i år. Men vi har 1000 som önskemål, säger Rydhult.

Nytt för i år är ungdomstävlingarna och evenemangen i Bruksvallarna på fredagen. Det kommer att finnas både tävlingsklasser och möjligheter att testa gratis för de yngre.

– Det är från att man kan cykla, så fyra år, upp till 16. Vi har avdramatiserat det en del, det är ju ungdomstävlingar, men de lite äldre får köra fina skidleder inne i Bruksvallarna och vi har verkligen fått tummen upp på det.

På lördagen körs huvudlooppet där lejonparten av deltagarna kör 58 kilometer från starten i Funäsdalen, upp på fjället över Tänndalen, och förbi Bruksvallarna för målgång i Ramundberget. Utöver klassen 58 kilometer tävling finns samma distans på motion, 40 kilometer och 28 kilometer. För de som inte nöjer sig med 1100 höjdmeters klättring på nära sex mil finns också 70 kilometer.

– Vi har några namn i startlistan som är riktigt vassa åkare i 70 ultra. Den har ökat procentuellt mest och det är 80 anmälda idag. Där har vi många långloppsåkare som är helt galna cyklister. Bansträckningen består av smala spångar och stigar där det är svårt att ta sig förbi och hängbroar, det gillar de här som vill plåga sig själv, säger Magnus Rydhult.

För de som inte har samma önskan att plåga sig själva och kanske inte är överförtjusta i tanken på klättringen finns också en bana på nio kilometer som går i dalgången på en asfalterad rullskidsbana. Och det är inte bara cyklister som dras till Fjällturen. Cyklister som Fredric Eriksson ska få sig en match av bland andra skidåkaren och OS-medaljören Anders Södergren.

– Vi har ju sverigeeliten. Anders Södergren har till exempel varit med varje år och vi har kändisar från cykelsverige, bland andra Fredric Eriksson och Nellie Larsson som är sverigetrea bland damerna.

Att loppet drar till sig fler och fler för varje år har delvis sin förklaring i att arrangören arbetar aktivt med att samarbeta med bland andra Cykelvasan. Fjällturens medarbetare är på plats och cyklar och marknadsför sitt eget lopp. I gengäld gör Cykelvasan detsamma.

– Det finns en enorm vetskap om vårt lopp. Cykelsverige har hittat oss. Det är tack vare samarbetet med cykelvasan, Birkebeinet och ett antal lokala cykelklubbar. Vi konkurrerar inte och vi snor inte gäster från varann utan hjälper varann, säger Magnus Rydhult.

Och det är kanske inte så svårt att marknadsföra Fjällturen som Sveriges vackraste mountainbikelopp. Det är ett medvetet val att inte göra bansträckningen för tekniskt krävande. Istället är det höjdmetrarna som räknas och bansträckningen har ändrats en del för att bjuda deltagarna på ännu mer av de vackra fjällvyerna.

– Vi har satsat mer på att bredda kvalitén. Det vi gjort i år är att vi utvecklat utsikten, till exempel på Mittåkläppen där vi lagt till en slinga på 3 kilometer med fin utsikt och istället tar vi bort lite grusväg. Vi har breddat för att att man ska känna att det här var det finaste man sett, säger Rydhult och fortsätter:

– Jag tror vi kommer att slå deltagarrekord i år. Och jag tror att vi kommer att nå en milstolpe, att man ska genomföra Fjällturen på mountainbike (om man cyklar reds. anm.) – en fjällvandring på cykel.

FjällturenveckanOnsdag: Clinic för tjejer med Nellie Larsson och Elin Kojan. Guidning av en del av banan (lugnt tempo) inklusive lunch i det fria med Anders "Blomman" Blomquist och Magnus Rydhult, samt test av nästa års cyklar från LaPierre. Guidad cykeltur heldag (tuffare nivå)

Torsdag: Cykelclinic med Fredrik Ericsson (tidigare tävlingscyklist med 17 SM-medaljer)

Fredag: Lilla Fjällturen - ungdomstävlingar och tester i Bruksvallarna. Uppladdningsmiddag och förelälsning med Fredric Eriksson i Ramundberget.

Lördag: Fjällturen, huvudlopp. After Bike i Ramundberget.

Under veckan ordnas också Hillrace, det vill säga klättring uppför Mittåkläppsvägen, vilket är tänkt för motionärerna. Efter After Bike på lördagen redovisas vem som var snabbast.

Fakta Fjällturen: Arrangör är Fjällturen med Bruksvallarna, Funäsfjällen, Härjedalens kommun, Ramundberget med flera som partners. Loppet startade 2013 och drog då 112 deltagare. 2015 var siffran 700. Huvudloppet på 58 kilometer innebär en klättring på 1100 höjdmeter men det finns andra alternativ för de som antingen vill ha mer eller mindre. Loppet är sanktionerat och därmed försäkrat av Cykelförbundet och seedningslopp för Cykelvasan.

Annons