Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI varnar för kraftigt snöfall inför Vasaloppet – ställer till problem för arrangörer och åkare

/
  • Jan Ottosson, som själv vunnit Vasaloppet fyra gånger (här från prisutdelningen 1991), bävar inför SMHI's prognos. Ymnigt snöfall kan ställa till det för både arrangörer och åkare.

De senaste åren har det varit relativt snöfattiga Vasalopp vi sett. I år verkar det gå åt rakt andra hållet. Enligt prognosen kan det bli rejäla snöfall att vänta i slutet av veckan.

Annons

Sammanlagt 27 centimeter snö under tre dagar - det är vad SMHI's prognos säger om vädret i Mora inför kommande helg när Vasaloppet går av stapeln. Sälen ligger inte långt efter med cirka 25 centimeter. Det bådar för problem för Vasaloppsarrangörerna som då får ett stort jobba med att försöka hålla spåren öppna. Det blir också problem för åkarna att förbereda sig.

För fler nyheter och reportage om skidor och vintersport - gilla Skidpuls på Facebook

Jan Ottosson, som själv har fyra Vasaloppssegrar på meritlistan, är vallexpert med egen vallabod i anslutning till loppet.

– Det är jättesvårt, bäst är om det inte kommer någon snö, säger han och fortsätter:

– Lovar de minusgrader fram till tolv kan man valla för minus. Men det allra bästa är att staka.

De flesta som ger sig på att åka Vasaloppet klarar dock kanske inte att staka i nio mil. Men genom att säkra att rätt valla sitter på skidorna går det att göra en del för att underlätta åkningen.

Ottossons bästa tips är att vänta in i det sista innan start och då valla för vilken temperatur och hur vädret ser ut vid starten.

– Det är jätteviktigt om det blir minus eller plus. Har du minus kan du ha kallvalla, om det är plus kan du inte ha klister i grunden för då blir det styltor. Och vallar du för varmgrader och det är kallt får du inget fäste, säger Jan Ottosson.

Om det blir snö behövs ingen kletigare grundvalla menar han. Och det är viktigt att hålla koll på prognosen om färden ska bli så bekväm som möjligt. Om snöfallet blir så ymnigt som SMHI's prognos säger är det också svårt att hålla spåren hela och fina.

– I helgen var det skidpropaganda med sol och hårda, fina, fasta spår. De drar spår hela tiden under loppet men problemet är att det ska hinna frysa också. Om det kommer snö kommer spåren att försvinna och det blir bara en blank väg för åkarna till slut, säger Jan Ottosson.

Men prognosen kan också komma att ändra sig och förhoppningen är att snön ska hålla sig borta.

– Det är inget man kan ta för givet att de stämmer, det är sex sju dagar kvar, säger Gunnar Berglind på SMHI.

Årets Vasalopp kommer inte att bjuda på några rekordtider om snön drar in men vinnare ska utses i alla fall. Jan Ottosson tror på två av förhandsfavoriterna.

– På damsidan blir det nog Britta Johansson Norgren, eller Katerina Smutna. Petter Eliasson är ju favorit på herrsidan men när man är favorit är det svårt att vinna. Det kan bli att Johan Olsson kan slå honom, säger han.

Här följer du med i allt som händer kring Vasaloppet 2016.