Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Lagercrantz tror på berättelsens omvälvande kraft – tio böcker som ska väcka läslusten

/
  • Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen och författaren David Lagercrantz, hoppas väcka läslusten hos högstadie- och gymnasieungdomar.

Romaner av Katarina Kieri, Meg Rosoff och Émile Ajar ska väcka lusten att läsa hos 35 000 högstadie- och gymnasieungdomar. David Lagercrantz stödjer Läsrörelsens satsning eftersom han tror på berättelsens omvälvande kraft.

Annons

Länge var det från kritiker och intellektuella som David Lagercrantz hoppades få bekräftelse och beröm. I stället fick han det från ett gäng förortsgrabbar i Malmö. "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia" hade fått dem inte bara att läsa utan att gå hela vägen till biblioteket. Nu satt de där och lyste.

– De ville veta vilken bil jag hade och hur mycket pengar jag tjänade, men det var ju framför allt Zlatan som representerade ett sådant hopp för de här killarna. Jag var ju bara berörd av "den gudomlige", säger David Lagercrantz som svarade sin publik med krass realism:

– Visst, bli Zlatan, men det är en chans på tio miljoner. En bättre väg in i samhället är att börja läsa.

När Stieg Larssons arvtagare berättade att de skulle skänka inkomsterna från David Lagercrantz Millenniumbok till tidningen Expo svarade David Lagercrantz med att ge en miljon kronor till Läsrörelsen. "Berättelser som förändrar" heter projektet som nu vuxit, men som föddes ur donationen.

Förutom inledande konferenser för skolledare, lärare och bibliotekarier ingår även filmade intervjuer – så långt det är möjligt – där de aktuella författarna talar direkt till eleverna. Varje klass väljer minst två av de tio böckerna på listan. Läsrörelsen bjuder på en klassuppsättning av den ena.

200 högstadie- och gymnasieskolor inbjuds att delta. Läsrörelsens Elisabet Reslegård, som just nu ser över anmälningarna, uppmanar fler Norrlandsskolor att delta. Kravet att varje skola ska representeras av en lärare och en skolbibliotekarie går att komma runt för mindre skolor förutsatt att de har ett etablerat samarbete med ett folkbibliotek, förklarar hon.

Läsrörelsen beskriver Pisa-undersökningarnas resultat och svenska ungdomars försämrade läsförståelse som "förfärande", men varken David Lagercrantz eller Elisabet Reslegård vill ge projektet en avskräckande duktighetsstämpel:

– Det är tänkt som inspiration, en injektionskick, många skolor och lärare jobbar ju redan på det här sättet, det finns i läroplanen, säger Elisabet Reslegård.

Urvalet är gjort av projektets huvudpedagog, Ann Boglind, lektor i svenskämnets didaktik, tillsammans med en referensgrupp med ungdomar från olika delar av landet. De tio titlarna är valda med tanke på deras förutsättningar att väcka både läslust och förståelse för andra människor. Rimligen lär de inspirera fler lärare än de som blir med i projektet.

David Lagercrantz tar fram sitt eget exemplar av Émile Ajars "Med livet framför sig", en av de tio.

– Här läser jag om en fattig arabisk pojke i Paris och känner igen mig. Det är bara genom berättelser som vi förstår, och det är väl egentligen det enda heliga i det här.

Annons