Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är Årets lantisar – Flera länsbor på heta listan

Här är ytterligare 99 heta lantisar och flera av dem är länsbor - minsann!

Juryns motivering: "Journalist och författare som i över 20 år outtröttligt verkat för att sätta landsbygdensproblem i strålkastarljuset. I höstas lyckades han med besked. Hans SVT-serie Resten av Sverige fick vissa kommunalråd och ledarskribenter att sätta kaffet ihalsen – och startade en het debatt om landsbygdens villkor och framtid."

1. Namn: Po Alexander Tidholm.

Ålder: 45år. Bor:På en gård i Trönö i Söderhamns kommun. Yrke: Journalist och författare tillbland annat boken Norrland (Teg Publishing). Familj: Hustrun Karin, en son och en dotter som är 12 respektive 14 år. Husdjur som hästar, höns och en hund.

2. Tin Gumuns, Rättvik, är fäbod­ägaren ochosthantverkaren som tillsammans med LRF kämpat mot Skatteverkets absurda kravpå att hennes K-märkta fäbod skulle ha kassaregister uppkopplat mot bådeinternet och elnätet. I år kom domen som gav henne rätt till undantag.

3. Karin Jonsson, Östersund, tidigare ledarskribent på Östersunds-Posten numera kulturredaktör, fick nog av dominerande manliga normer och nedtryckande härskartekniker och startade gruppen Glesbygdsgirls på Facebook, med målet att återta kvinnligheten i glest bebyggdaområden.

4. Malin Ackermann, Lycksele. Efter en opinionskampanj fick honSkatteverket att skrota flyttplanerna och stanna kvar i både Lycksele och iåtta andra nedläggningshotade orter. Malin har fått flera rikspolitikersrespekt för sitt arbete och fortsätter att kämpa för ett helt Sverige.

5. Josefina Syssner, Linköping. Ett respekteratnamn som det refereras allt oftare till i landsbygdsdebatten.Josefina har under året bland annat jobbat med en studie om krympande kommuneri Sverige och Nederländerna.

6. Per-Åke Sörman, Ervalla. Det ny­blivna kommunalrådet ochlandsbygdsutvecklaren har genom åren initierat bland annat Bygdenytt (ennyhetswebbplats) och Bygde-TV (en egen TV-kanal) för ett område med 1 400personer. En sann idéspruta som även räddat skogsutbildning och initieratbygdeklassiker med cykellopp, skidor, simning och löpning.

7. Karin Adelsköld, Östersund. Komikeroch krönikör som röt till när hon efter flytten till Östersund fann attlantisar själva är skeptiska till landsbygden och menar att den förtjänar ettbättre rykte än vad klagomål om kass uppkoppling och stängda affärer ger. ”Hurska vi få regeringen att förstå och prioritera oss om vi inte gång på gångberättar om allt det bra?” uppmanar hon.

8. Albin Ponnert och Viktor Zaunders, Röstånga.Lokalproducerad mat som beställs på nätet – kan det revolutionera sättet vihandlar? Frågan låg till grund för den digitala idén Bygdens saluhall som isomras testades i Röstånga. Snart rullar Local food nodes, som kapar avståndetmellan producent och konsument, ut till fler platser.

9. IngvarKamprad, Liatorp. När fiberföreningen i Liatorp inte kunde fånågot ekonomiskt stöd av länsstyrelsen ryckte Ikeagrundaren in. Med ett mycketförmånligt lån kan nu även invånarna i Liatorp få bredband.

10. Elin Svärdh, numera Lewenhaupt, Konungsäng.Mjölkbonden som blev nya Arla-Elin i Arlas mjölkkampanj. Strax efter la hon nedmjölkproduktionen och satsade på kött i stället. Hennes bilder och filmer isociala medier har inte lämnat någon oberörd.

11. Anders Nilsson, Fjällbacka. NärBohusläns skärgård höll på att förvandlas till en soptipp av skräpet frånbåttrafiken fick Anders Nilsson nog. Med föreningen Världens vackraste skärgårdfick denne miljöhjälte 200 personer att ”adoptera en ö” och de har sedan 2012plockat klipporna rena från tusentals säckar med skräp.

12. Natanael Boman och övriga bybor, Klöverträsk, som förtio år sedan tog bostadsbristen i egna händer, hjälptes åt övergenerationsgränserna och byggde äldreboende med ideella krafter så att köandebarnfamiljer kunde flytta in. Och byborna ger sig inte. 2016 blev det dags atthugga i igen – med nya lägen­heter för att fler unga ska få plats.

13. SaraBäckmo, Vederslöv. Lands egen bloggare odlar det som mångadrömmer om i Skillnadens trädgård. När hon i vintras släppte en bok om sinodling var det inte konstigt att den rusade på försäljningslistorna och ­hamnadei topp! Sara sprider odlingsglädje över hela landet, en fantastisk inspiratör!

14. Håkan Nordström och övriga bybor, Rudskoga. Då väg 204 genom orten var livsfarlig för barn, cyklister och motionärerlyckades dessa eldsjälar med gemensamma krafter och ideellt hopskramlade pengarfrån hembygdsföreningen, markägare, företag och privatpersoner göra verklighetav drömmen om en säker cykelväg.

15. Johan Persson, Bjursnäs. Kalmars starke man och ord­förande i landsbygdskommittén som vill räddalandsbygden med fyra punkter: Större samordning av landsbygdspoli­tiken, brabredband och mobiltäckning i hela landet, möjlighet till högre utbildningutanför storstan och att fler statliga jobb stannar på landsbygden. Resultatetpresenteras i slutet av januari och kan få konsekvenser för hela landet.

16. Katarina Östholm, Undrom,kulturredaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda,som arbetar outtröttligt för att lyfta fram lokal kultur och landsbygdensmöjligheter. En förebild i en tid när lokaljournalistiken hotas från flerahåll.

17. Caroline Bergmann, Uddebo, somför att vända på avflyttningen från sin barndomsby med ortsbefolkningen rustadeupp Gula huset som blev byns mittpunkt och stolthet. Resultatet: Orten spirarav framtidstro och folk köar för att flytta in.

18. Andreas Lindberg, Åhus. Färskavaror från bagerier, köttproducenter och grönsaksodlare levereras numera direktmed kylbilar till såväl finkrogar som skol- och sjukhuskök i Skåne. Detta tackvare kocken som gjorde det närodlade mer tillgängligt med företagsidén Bondensskafferi.

19. Mats Nolemo, Sala, som tröttandepå städernas teater­scener och har åkt på turné med Friteatern i över 40 år.Han har spelat i 1 300 byar i allt från kåtor till bensinmackar eftersomlandsbygdsbor har samma rätt till kultur som tätortsbor.

20. Josefin Heed, Stora Skedvi. Harfått fler ungdomar att engagera sig i landsbygdsfrågor genom#ungapålandsbygden. Påpekar för kommunala makthavare att 40 procent avungdomarna på landsbygden vill engagera sig men att en tredjedel av de ungainte tror att deras kommun vill ha dem kvar.

21. Helena Jonsson, Tranås. Iminst tio år, av vilka fem som LRFs förbundsordförande, har Helena stått påbarrikaderna i kampen mot försenade jordbruksstöd, mjölkbönders utsatthet ochför lantbrukets framtid i Sverige. Utbildad lantmästare och lantbrukaresom driver egen gård.

22. Bertil Larsson och Bitte Persson, Viken. Detpotatisodlande syskonparet på Larsvikens gård som i sjunde generationen bevarargenerationers odlingstraditioner vidare in i framtiden, bland annat med enhistoriskt förankrad potatisbank med 550 potatissorter.

23. Caroline Hjalmarsson, Långviksmon, somtillsammans med asylgruppen i Långviksmon anser att integration bäst sker vialek. Engagerat asylsökande i volleyboll, internationella måltider, megalunch påtorget samt festligheter kring Vinteryran, Nordens största skoterträff.

24. Hanna Sundin och Stefan Hildingsson, Hassela. Deraskärlek för varandra skapade historia i Bondesökerfru och träffade TV-publiken rakt i hjärtat. Trots mjölkkrissatsar de nu på utökad mjölkproduktion på gården i Hassela och planerar attflytta Hannas frisörsalong dit.

25. Birger Schlaug, Stockholm. Dengamla miljöpartisten vill ge fler möjligheten att bo kvar eller flytta ut pålandsbygden. Ett radikalt höjt grundavdrag på 120 000 kronor är på sin platsför alla som vill prova ett liv med andra kvaliteter än de urbana, menar han.

26. Robert Ilijason, Viken.Entreprenören som öppnade en obemannad digital lanthandel med självskanning avmatvaror. Ett landsbygdskoncept som inspirerade hundratals andra att ta efter –även utanför Sveriges gränser.

27. Alexander Bard, Stockholm. Kom utsom landsbygdsvurmare på konferensen 250 möjligheter i Jönköping. Anser att detär i mindre kommuner som stora saker kan hända och att online är ”den riktigavärlden för en 20-åring, som spränger upp både digitalisering ochurbanisering”.

28. Niklas Markie, Resele, som gjortsuccé med sitt andelsjordbruk Nyttogården där kunderna betalar hans månadslön –oavsett hur skörden blir. Även Sollefteå kommun har köpt in sig så att mernärodlat kan serveras i skolor och på äldreboenden.

29. Albin Gunnarson, Fornåsa Närväxtodlaren Albin Gunnarson fick se Coops reklamfilm om köttet fick han nog.Med sin egen film, som visar vad som händer när djuren slutar beta, visade hankonsumenterna hur verkligheten skiljer sig mot livsmedelsjättens reklamkampanj.

30. Torbjörn Österholm, Nacka. Medsin näsa för nyheter har Lands före detta reporter nosat upp de mest spännandehändelserna som landsbygden haft att bjuda på. Hans hjärta klappar förglesbygdens möjligheter och problem. Han har mött tusentals människor som fåttsäga sitt och gjort skillnad via artiklar i Land. Han är hela landsbygdensnyhetsankare!

31. Carl Jan Granqvist, Saxå. Krögaren,vinkännaren och matkonstsprofessorn som har satt Grythyttan på världskartan.Aktuell med boken Detsvenska måltidsundret där han skriver att Sverige är det bästalandet för livsme­delsproduktion – och att landsbygden därmed kan få en starkekonomisk tillväxt.

32. AnnJessica Ericsson, Forsnäs Hemman.Driver självhushåll utanför Vilhelmina tillsammans med sin man PerSjölander. Hon är en sann inspiration för alla som vill leva så mycket det gårav de resurser som finns omkring dem. Hon är en skicklig hantverkare, hjälpertill att bevara lantraser och odlar mat i Lappland, i tuffa växtzon 7.

33. Majs Keller, Söderhamn, ordförande för RFSL,som gått i fronten för HBTQ-frågor i Hälsingland. Arrangerade en Pridefestivali Söderhamn och fick med sig 2 000 av 12 000 invånare i paraden.

34. Hanna Karlsson, Löttorp.Mjölkbonden med Bondbönans blogg som beskriver vardagslivet på den öländs­kagården med 130 mjölkkor, ungdjur och kalvar, höns, katter och hästar. Hanna hari dag tiotusen följare. ”Som bonde blir man inte rik på pengar men oerhört rikpå upplevelser”, säger hon.

35. PerÅsling, Trångsviken. Centerpartist och ordförande i Skatteutskottet i riksdagen. Slutar aldrig att engagera sig för landsbygden.När Skatteverket ville stänga lokala kontor i landet engagerade han sig ochkallade bland annat myndighetens generaldirektör till flera offentligautfrågningar i riksdagen. När Tin Gumuns fick problem med samma myndighetkrävde han dispens från kravet på kassaregister.

36. Terese Bengard, Hammarstrand, somför drygt ett år sedan lämnade högsta politikerposten i Ragunda för att bliverksamhetschef för Hela Sverige ska leva, som med ett nytt stipendiumtillsammans med Land lyfter fram profiler som behövs för en stark landsbygd.Hon för en envis kamp för att synliggöra de viktiga områdena utanförstorstäderna.

37. Per Hasselberg, Jan Runfors, Asha Ismail, Anders Bengtsson, iLandsbygdsnätverkets integrationsgrupp som i podden Landet bland annat redogörför ett lyckat pilotprojekt i Brålanda. Där får nyanlända och glesbygdömsesidigt utbyte genom smartare samverkan mellan kommun, föreningsliv ochmyndigheter. Resultatet: Nya arbetstillfällen och fler invånare.

38. Arne Jakobsson, Gåltjärn. Bondensom rappande satte ord på mjölkkrisen. Situationen för Sveriges mjölkbönder ärlika hotfull nu som 1990 då Tjernobyl hotade odlingsmarkerna, menar Arne varsraplåt fått en comeback i sociala medier.

39. Sven Ekberg, Borgholm. Journalistsom initierat Ölands skördefest som 2016 ägde rum för 20:e gången. ÖlandsSkördefest är med sina hundratals mat- och kulturaktiviteter på hela ön en sannfest som i runda slängar lockar 250 000 besökare – efter sommarsäsongen.

40. Lotti Jilsmo, Västervik.Landsbygdsutvecklare som hörs och syns med smittande handlingskraft. Stod bakomatt Västervik fick utmärkelsen Årets kommun med bland annat”förbättringspromenader” – dialoger som lett till lösningar på lokala problem.Driver frågan om ett kommunalt landsbygdsprogram.

41. Björn Sundberg, Visby. Verksamhetschefför Medeltidsveckan på Gotland. Evenemanget har gått från att vara hotat tillatt vara ett livskraftigt evenemang som drar omkring 40 000 besökare till önvarje år. Sedan Björn Sundberg tillträdde har en ny våg av entusiasm väckts,evenemanget sköts främst av ideella krafter.

42. Leif Milling, Gimdalen. Fotograf som i kokboken Älgkött & peran – ingen vanligkokbok (Ågrenshuset förlag)i en stämningsfullt berättande formporträtterat det egna jämtländska jaktlagets 25-åriga historia, gemenskap ochrecept. Boken vann första pris i Årets svenska måltidslitteratur i genrenlivsstilslitteratur.

43. Magnus Oscarsson, Ödeshög. Riksdagsledamot(KD) som öppnade ögonen på tiotusentals människor vad gäller antibiotikaanvändandeti kött. Hans målande bild med antibiotikasprutor i köttbitar (där Sverigeanvände minst antibiotika) delades över 30 000 gånger på Facebook ochuppmärksammades även i övriga medier. Hans mångåriga engagemang för att värnaom bygdens livsme­delsproducenter är fortfarande stort.

44. Frida Hyvönen, Kramfors. Sångare och låtskrivare vars svenskatoner på nya plattan Kvinnoroch barn poetiskt kryddas av den västerbottniska dialekten ochträffar publiken rakt i hjärtat.

45. Gunnar Westrin, Råneå. Fiskeprofiloch författare som räddat Råneälven från utbyggnad och som nu även bekostat ochsatt upp varningsskyltar för att rädda de sällsynta men långsamt återvändandeuttrarna.

46. Maria Molin Söderberg och Rebecca Molin, Fränsta. Hemvändare i Ånge kommun som ville bjuda turisten på ett alternativt sätt attupptäcka bygdens pärlor. Resultatet: Rent a local. Den som vill gå längreän guideboken kan numera hyra en egen lokalbo och uppleva genuina platser somvanligtvis går turisten förbi.

47. Margaretha Stjernqvist, Orsa, harinitierat Orsa besöksgrupp. Gruppen som med ett 20-tal volontärer fyller livetmed mening för gamla och ensamma i kommunen genom besök. Gruppens omtanke harbelönats med samhällsbyggnadsstipendium.

48. Rikard Lundgren, Ekenässjön, mathjälteoch initiativtagare till Food2change som utan mellanhänder knyter ihop handlaremed ekonomiskt utsatta konsumenter som är intresserade av att ta till varamatvaror som annars skulle bli matsvinn.

49. Malin Sundin, Orsa, mjölkbonde och lantbrukskrönikörsom i boken Spilld mjölk väcktenytt liv i den heta frågan om situationen för dagens svenska mjölkbönder ochsatte fart på riksdagsledamöter och handlare. Har bidragit till att mångakonsumenter värdesätter ursprungsmärkning högre än prislapp.

50. Johanna Sällström, Tystberga, gymnasistensom till vardags går på lantbruksinriktningen på Öknaskolan och som under UngFöretagsamhet-konceptet säljer T-shirts med budskapet ”Bevara landsbygden– ät svenskt” till förmån för stödfonderna Sveriges mjölkbönders fondoch Stöd en bonde.

51. Anette Gustawson, Billinge. Mjölkbondesom outtröttligt debatterar och kämpar för att alla elever i skolan ska få ätamat tillagad av svenska råvaror. Och när korna anklagas för att vara miljöbovarskriver Anette Gustawson debattartiklar som välter internet där hon upplyserkonsumenter om hur mycket Thailandsresan egentligen släpper ut.

52. Jenny och Johan Gille, Lerbäck, skådespelaresom initierat en egen teater med servering hemma i trädgården. På tio århar teatern utanför Askersund visat farser, barnpjäser och mordgåtor och dragitöver 150 000 besökare.

53. Lars Lerin, Hammarö. Folkkär konstnär som med magiska akvarellerfångar detaljer och vyer i svenska landskap som ingen annan. SmälteTV-tittarnas hjärtan i succén VänligenLars Lerin där han på sitt nedtonade, under­fundiga sätt komstjärnor nära.

54. Per och Johanna Hellström, Södra Svedjan.Jordbrukarparet som startade gårdsmejeriet Svedjan Ost och nu vunnit ettflertal priser. Utöver himmelska ostar fixar de även uppskattade teater- ochmusikkvällar i grannladan.

55. Ellen Sundberg, Bjärme. Vårtnya musikunder som varit förband åt hyllade Texasmusiker och vars senastekritikerrosade album har spelats in i USA. Varifrån kommer inspirationen? Jo,från landskapet hemma i jämtländska Bjärme där hon bor i en friggebod hos sinaföräldrar.

56. Sofia Backström, Ammer, förmedlarsin kärlek till naturen och inspirerar andra. Hennes vackra bilder av livet ijämtländska hembyn Ammer med natur, vedhuggning, jakt och fiske lockade runt 9000 följare i sociala medier på mycket kort tid.

57. Niklas Kämpargård, Sölvesborg. I boken Att leva som en bonde(Norstedts) vill fotografen och journalisten Niklas Kämpargård ge en grundkursi sådant som förr var självklar nedärvd kunskap – som att odla sin egen mat, tahand om höns, syra grönsaker och bygga en jordkällare.

58. Göran Wallin, Ransta, dendrivande kraften i den positiva utvecklingen av Ransta de senaste åren. Genomatt ha startat ungdomsverksamhet med filmvisningar, upprustning av Ransta Nästabygdegård, påverkan för renovering av järnvägen och återinfört tågstopp iRansta genom att driva opinion har han gjort det mer attraktivt att bo, levaoch verka på orten.

59. Sara Parkman och Samatha Ohlander, Stockholm ochJärvsö. Fäbodtjejerna som ritar om bilden av folkmusikens historia. På sinturné visar de att folkmusik är något helt annat än fiol och knätofsar ochsnarare har ett ursprung som arbetsfunktion för forna kvinnors arbete vidfäbodar och hem.

60. Jonna Jinton, Grundtjärn. Få kanfånga landsbygdens skönhet som naturbloggaren, fotografen, konstnären ochföreläsaren Jonna, som för fem år sedan flyttade till byn med tio invånare.Hennes magiskt poetiska kulning i en 33-sekundersfilm i den snötäckta skogen iGrundtjärn träffade på en enda helg en miljon världsmedborgares hjärtan.

61. Clara Lidström, Tvärålund. Medbloggen Underbara Claragör Clara Lidström reklam för landsbygden och hur man kan leva och arbeta långtute på landet utan att enbart hålla på med jordbruk. Med sin rekordstora bloggoch krönikor i Expressen drar hon uppmärksamheten till att det går att ha ettbra liv även utanför storstäderna.

62. Karin Lidén, Kramfors. Karinär kostchef i Kramfors kommun som genom att bända de krångliga reglerna i Lagenom offentlig upphandling såg till att skolbarnen i kommunen kunde få mat frånlokala odlare.

63. Britt Ellénius, Ljungdalen. På 1980-taletlämnade Britt storstaden för Ljungdalen där hon initierade Ljungdalsfestivalen,en uppskattad kulturhändelse under ett antal år. Ljungdalen med sin självklaraplats på naturkartan hamnade även på kulturkartan. Otaliga är dekulturaktiviteter, teaterföreställningar, uppläsningar och utställningar som Britt bidragit till i den bygd som förblivit hennes, enligt en av Landsläsare.

64. Stina Ivansson, Stockholm. Malungsbosom övertygad om att personligheter träder fram bäst på mål startade Malungspoddendär intervjuer med bland andra författaren Aino Trosell och operasångerskanBusk Marit sker uteslutande på malungsmål.

65. Jeroen Sleurs och Sam Lormans, Åmotsbruk. Två belgaresom såg möjligheterna i Gästriklands orörda natur. I dag säljer de tystnad tillutländska stressade turister. Fisketur med en enkel eka, övernattning i kojaoch björnspårspromenad är några av de bullerfria aktiviteter som erbjuds.

66. Maria och Bengt Larsson, Tol­arp. Hargett över 700 WWOOF­are* från världens alla hörn gedigen utbildning i hur mandriver en gård med så liten miljöpåverkan som möjligt, vilket resulterat i denlokala folkhögskolans nya småbrukarlinje som säkerligen kommer att leda tillnya, unga småbrukare ute på bygden.

67. Joakim Furhoff, Skövde. ”Härfår alla rida som tycker svensk mat och svenska bönder rockar.” Skylten påLoringa Egendoms åker väckte reaktioner och satte strålkastaren på de svenskaböndernas insats genom att välkomna gästande ryttare – förutsatt att de ätersvenskproducerat.

68. Stina Nordlander, Nyadal. Skönhetsdrottningensom blev svensklärare i egen kanal på Youtube. Efter att ha bjudit flyktingarpå fika förstod hon innebörden av att de fick lära sig svenska på kort tid ochtog saken i egna händer. Hon har tusentals visningar och följare från blandannat Syrien, Afghanistan och Eritrea.

69. Kjeld och Marcus Eslared, Knäred. Driveren självhushållande gård där de djur som fanns i början av 1900-talet kanbevaras. Det var parets tanke när de flyttade in på Markus farmors gamla gårdEslared. I dag har de uppfödning av tolv svenska lantraser som gutefår,bronskalkon, blommehöns, skånegås, gotlandskanin, blå anka, linderödssugga ochrödkullako.

70. Annika Fritzon, Växjö, somhar fyrdubblat antalet körsångare i bygden med sitt hårdrocksband SnakehillGroovers (annars kallat Ör Ormesberga kyrkokör). I början av 2016 rockadebandets medlemmar, i åldern 8 till 70 år, loss i hårdrocksmässa i Växjödomkyrka på turnén Godgave Rock´n´Roll.

71. Per Larsson, Petersro, ärlantbrukaren som gav honungsört och vitsenap ett ansikte föricke-lantbrukskunniga. Hans 8 000 kvadratmeter stora flagga på den mark som lågi träda valdes för att hjälpa bin och humlor och uppmärksammades i riksmedierna.

72. Monika Hulthe och Karin Seebass, Torsås. Initiativtagaretill ett av de första biblioteken som blivit mötesplats för odlingssugna – intebara med trädgårdsböcker utan även med ett fröbibliotek. Genom ”lån” spridsfröerna till bygdens rabatter och köksträdgårdar och kan ”lämnas tillbaka” närlåntagaren tagit egna frön från växten på hösten.

73. Ann-Marie Rauer, Kristianstad. Journalistenoch programledaren för Sverige!– landets mest populära kulturprogram – som inte drar sig för att ­ställasvåra frågor till sina gäster. Sedan hon tog över programledarskapet har över350 personer från hela landet intervjuats.

74. Jill och Peter Videbrant, Askunga. Medsitt Askunga Dovvilt har paret gått från mjölkkor till uppfödning avdovhjortar. Här finns gårdsbutik, kafé, marknader samt möten med bondefruarnafrån Bonde söker fru.Paret lyckas, enligt flera läsare, med ”ett bra, humanistiskt kvalitetstänk somgynnar både djur och människa!”. Ett fint exempel på hur ett lantbruk hållslevande i tiden.

75. Hannah Svanteman, Karleby, varsfotoutställning under konstnatten i Falköping om hur det är att varalantbrukare i dag fick besökarna att gråta och kramas. ”Bonden får så mycketskit som inte är befogad. Jag vill få bonden att känna sig värdefull”, sägerhon.

76. Bertholof Brännström och Agneta Kellgren Brännström, Strömbäck. Tillsammans räddade de ett kulturhus från 1887 i Maurliden medvärdefulla snickerier, inskriptioner och inventarier från att brännas ner.”Varje räddat ödehus är en seger för landsbygden, som livsmiljö, som inkomstoch som traditionsbärare”, säger Bertholof.

77. David Batra, Stockholm,komiker och mästare på att syna svenska folkets kommunikation med glimten iögat. Efter en dammsugning av landets alla lokaltidningar lyfter han de smånyheternas betydelse i sin senaste bok Nuär toan i Tierp invigd (Forum).

78. AndreasNielsen, Göteborg. Problemlösning, programmering,företagsekonomi samt lyft av tunga mjölsäckar. Den kravspecen samt kontaktenmed odlare och bagare fick 28-åringen att falla till föga och ta över Limabackakvarn i Väröbacka. Som sjätte generationens mjölnare säljer han och hans far 50olika sorters mjöl, många på gamla sorters sädesslag, från den nyinköpta1950-talskvarnen.

79. Alice Bah Kuhnke, Stockholm/Horda Läsarnominering: ”Kultur- och demokratiministern Alice lyfter ofta upp sinuppväxt på landsbygden i samhället Horda i Småland och synliggör på så sättlandsbygdens villkor och erfarenhe­ter. Alice värnar om att kulturen ska nåfler i hela landet.

80. Helene Tungel, Siljansnäs. Eneldsjäl i flyktingmottagandet i Siljansnäs. Hon har varit delaktig i att tafram Siljansnäsmodellen som handlar om metoder för att öka integrationenmellan infödda svenskar och nyanlända.

81. Peder Fredricson, Österlen. OS-ryttarensom satte svensk ridsport på världskartan. Med sin ödmjuka folkkära stil harhan bjudit in mängder av hästälskande människor till sporten både via sinaidrottsliga bedrifter och genom uppmärksammade TV-program som Ryttar­eliten och Guldläge. Hanskonstnärssjäl har även lyft upp hästen på målarduken.

82. HenrikKruusval, Göteborg. Programledaren som på söndagskvällarna isex år tagit med runt en miljon tittare Landetrunt på udda nyhetsinslag och som har en fascination förkommunslogans. ”Full fräs i Sotenäs” och ”I love Hjo” tillhör hans favoriter,avslöjar han i GP. Henriks unika programledarstil har lockat till många skratthemma i TV-sofforna.

83. Linda Wennström, Hakkas, och deövriga drivande deltagarna i ”mackgruppen”, som genom att sälja andelar räddatbyns bensinmack.

84. Andreas Carlsson, Tingsryd.Musikproducent, låtskrivare och före detta Idol-jurymedlemsom öppnat musikgymnasium i Tingsryd med ambitionen att bli bäst i Norden. Nuär Vara på gång och snart väntar andra mindre orter.

85. Sari Oja, Pello. Kulturpedagog, eldsjäloch språkambassadör som med kreativa grepp vill göra det roligt för ungagenerationer i Övertorneå att studera tornedalsfinska. Med barnprogram ochteaterproduktioner bidrar hon till att höja språkets status och viljan blandunga att tala meänkieli – ”vårt språk”.

86. MikaelOlenmark och Johan Ljungkvist, Tollarp, som gav sig sjutton påatt det skulle gå att odla giftfri fisk – på land. Nu odlas den vita fiskenrödstrimma i killarnas skånska ladugård.

87. Magnus Nilsson, Järpen, med restaurang Fäviken Magasinet som med sina smaker från fjället blev den förstasvenska restaurang utanför storstadsområdena att få två Guide Michelin-­stjärnor.”Jag tycker faktiskt att det var välförtjänt”, säger han.

88. Özz Nûjen och Måns Möller, Stockholm. I sin show Sveriges historia ringerkomikerparet in till dubbeltimme i historia och ger en påläst, underhållandeoch tänkvärd lektion om ursprung och värderingar i vårt land, som invandrarlandsåväl som utvandrarland, och vad som egentligen har skapat det Sverige vikänner i dag.

89. Göran Jonasson, Torsås. Bondensom brinner för nordsvens­kar och som även har nötkreatur av rasen charolaissamt jobbar heltid borta! Alltid vänlig och tillmötesgående. Alltid i fartenoch utan honom hade det inte funnits många nordsvenska hästar! enligt en avLands läsare.

90. Lena Liljemark och Magnus Isaksson, Ljustorp.Rörost, tjockmjölk, långfil och syrat smör. Med Lövberg Gårdsproduktion harkultursmaken av Medelpad återuppväckts i svunna tiders mejeriprodukter.

91. Stefan Sundström, Ekerö.Musiker och författare som konstaterar att kor och gräs hänger ihop. Ochtillsammans kan de rädda världen! Även om vi skulle dra ner på mjölk- ochköttkonsumtionen så behövs korna, menar han.

92. Mikael Lindnord, Örnsköldsvik, som iett strapatsrikt skede i en multisporttävling i Ecuador gav fasen itävlingsmomentet för att i stället ta sig an den tillgivne gatuhund som fattattycke för Mikael efter att ha bjudits på en köttbulle. I dag är Mikael hundenArthurs husse. Historien om Mikaels räddningsinsats rörde hela landet tilltårar.

93. Katarina Pirak Sikku, Jokkmokk.Konstnären som djupdök i material och instrument som använts i de rasbiologiskaundersökningar som hennes förfäder och andra samer i norra Sverige utsattes föri början av förrförra seklet – och som gestaltade känslan av övergreppenkonstnärligt i en uppmärksammad utställning i Uppsala.

94. William Spetz, Umeå. Trotssin unga ålder har han hunnit göra sig känd som komiker som levererar kloka ochtänkvärda vinklingar på livet. Den breda norrländska dialekten, som han låterkomma till tals i ett stritt ordflöde, ger en mer nyanserad bild av inåtvändaoch försagda norrlänningar.

95. Julia Löf, Öreryd. Hur låter landsbygden?För att få en tydligare bild av relationen stad-landsbygd harSLU-studenten analyserat en mängd svenska poplåtstexter. Hon fann en nostalgisklängtan såväl som ett underdog-perspektiv i musiken. ”Storstaden harblivit norm och landsbygden får klara sig själv”, konstaterar hon.

96. Mats Jonsson, Stockholm,konstnär, redaktör och serie­tecknare som reagerat starkt på förfallet ihans barndoms Bollsta. För att belysa att ”Norrland står med bakbundnahänder” ritar han serieboken NyaNorrland som kommer ut på Galago i sommar.

97. Björn Stein och Måns Mårlind, Stockholm. Manusförfattare ochregissörer bakom den populära TV-serien Bronsom i det nya, hyllade fransk-svenska SVT-dramat Midnattssol inte bara vill underhålla utanockså sätta Kiruna, fjäll, vida ödemarker och samekulturen på världskartan –och luppen på ursprung och identitet.

98. Carro Karlsson, Mimi Brander, Moa och NoraLenngren, Lerdala. De fyra unga tjejerna irockbandet Browsing collection har satt Lerdala by på kartan. Stå upp för digsjälv, håll dig borta från droger och rädda planeten! Det är budskapen ide punkiga rockspåren. Har även deltagit i Popkollo för att ge motivation ochinspiration till andra unga tjejer.

99. Cia Söderman, Blattnicksele. Tolvåringmed konditordrömmar som ville öppna kafé för allergiker. Men lagen ochstatsministern sa nej. Trots det lyckades hon kringgå reglerna och öppnadesommarkafé. Hennes initiativ hyllades i sociala medier.

100. Kossan Margit, Santatorp, satte tusentals hjärtan i brand när historien om henne spreds via Land. Livetsom hund fast man är en highland cattle-ko har även speglats i två härligaböcker av författare Karin Linderoth. Det är även Karin som äger kossan Margit.De två böckerna är MormorKrutrut får besök och MormorKrutrut firar jul (Bokförlaget K&R).

* Det är tidningen Land som varje år korar Årets lantis - lär mer om detta på deras sajt.

Här är namnen på tidigare års vinnare:

2015: Prinsessan Sofia

2014: Tareq Taylor,kock och författare

2013: Kristina Lugn,dramatiker

2012: Jason TimbuktuDiakité, artist

2011: CamillaLäckberg, deckarförfattare

2010: Linda Lindorff, programledare

2009: Prins Daniel

2008: Nanne Bergstrand, fotbollstränare