Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gick till schlagerfinalen

/

Andra chansen-duellerna är avgjorda. Och det blev Linus Svenning, Hasse "Kvinnaböske" Andersson, Dinah Nah samt Samir & Viktor som knep finalplatserna i Melodifestivalen. SVT:s regeländringar har gjort möjligheten att nå Melodifestivalens final via Andra chansen större än någonsin.

Annons

SVT:s regeländringar har gjort möjligheten att nå Melodifestivalens final via Andra chansen större än någonsin.

Finalen har i år utökats från tio till tolv bidrag vilket innebär att fyra artister från Andra chansen, halva startfältet, klarade sig kvar genom "vinn eller försvinn"-dueller i Helsingborg arena på lördagskvällen.

Första duellen beskrevs på förhand som en av årets allra jämnaste. Andreas Weise och Linus Svenning konkurrerar om ungefär samma fans och det är så SVT resonerat när duellerna satts samman. Fansen har tvingats välja borta en artist och därmed försöker SVT säkra en godispåse med många olika smaker i finalen.

Andreas Weise trodde att småsaker som ett leende i rätt kamera skulle kunna avgöra fajten, men han charmade uppenbarligen inte publiken tillräckligt. I stället gjorde Linus Svenning precis som i fjol och gick till final via Andra chansen.

– Jag trodde jag var såld, jag hade en dålig magkänsla. Men nu känns det jäkligt bra, säger han.

Andra duellen var "vuxenduellen". Vem kunde locka till sig flest röster från den lite äldre publiken?

Hasse "Kvinnaböske" Andersson var kungen i arenan där han framförde "Guld och gröna skogar" för en jublande hemmapublik. Själv var han nära tårar.

– Publiken bar mig fram. Jag var tvungen att svälja för att inte börja gråta, säger han.

Tittarna verkar också ha fallit för det klämkäcka bidraget som till slut slog ut Kristin Amparos stiliga ballad "I see you".

– Jag har hållit på med musik i 40 år men det här är det fräckaste jag gjort. Nu ska jag till Sveriges största arena, det är inte klockt, säger "Kvinnaböske".

Två fartfyllda bidrag gjorde upp i duell nummer tre, Dolly Styles pastelliga "Hello hi" mot Dinah Nahs gymklubbiga "Make me (la la la)".

Och segern gick till Dinah Nah. Dockorna i Dolly Style får åka hem till Dollyville i stället för till Friends arena.

– Det här betyder så mycket för mig, det är musik jag vill hålla på med. Att få göra det här tre veckor i rad är helt galet, säger Dinah Nah

I den fjärde duellen hade Behrang Miri och Victor Crone blixtinkallat Malena Ernman i ett försök att nå finalen. Operakuppen räckte dock inte hela vägen fram när den ställdes mot virvelvindarna Samir & Viktor.

Grabbduon har varit tävlingens stora snackis sedan dag ett och alla hundratusentals fans på sociala medier har antagligen hjärtröstat sönder sina mobiltelefoner för att säkra en finalplats för "Groupie".

– Helt sjukt, det sprallade i hela kroppen och jag blev så glad att jag hoppade upp och kramade Samir, säger Viktor Frisk efteråt.

Sissela Benns humorfigur, 14-åriga praktikanten Filippa Bark, lämnade greenroom under Andra chansen och fick i stället sjunga en egen låt. I övrigt handlade Andra chansen mellanakter mest om att hylla 60-årsjubilerande Eurovision Song Contest.

Och om en vecka vet vi vilket bidrag Sverige skickar till årets Eurovision som avgörs i Wien i maj.

Annons