Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gjorde en fotbollsresa bakåt i tiden

I stormfälld skog föddes idén om en fotbollsresa bakåt i tiden. En härligt nostalgisk tripp i Härjedalens fotbollsförbunds fotspår.

Annons

– Eftersom jag alltid varit intresserad av fotbollsnostalgi och historia så har jag samlat på mig fakta och information av saker jag hört och upplevt om Härjedalens fotbollshistoria för att i bästa fall skriva en bok i ämnet, säger Roland Kristoffersson.

När han under hela vårvintern jobbat med stormfälld skog i södra Jämtland så kom Roland i kontakt med de gamla fotbollsplanerna i Nederhögen och framförallt Rätansböle.

– Det var där och då bland tallplantor och nerramlade målställningar som jag bestämde mig för att starta en fotbollsnostalgiresa.

Hans likasinnade vänner Agne Karlsson i Hede och Ingvar Haraldsson, Rätan, var inte sena att haka på och tillsammans skapade de ”En fotbollsresa tillbaka i tiden”. Nära 200 mil har de åkt. De har besökt allt från toppmoderna Svedjevallen i Ytterhogdal till den överdämda planen i Herrö. Som mest fanns nära 30 lag representerade i Härjedalens Fotbollsförbund fördelade på fem landskap. (Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Hälsingland, Dalarna).

– För mig är detta inte bara nostalgi utan ett stycke kulturhistoria värt att dokumenteras och bevaras, säger Roland.

Äldst i trion är Ingvar Haraldsson. Åren 1963, 1964 och 1965 spelade han i Böle/Röjans IK och gjorde debut som 16-åring på pingstafton 1963 mot Hede IK borta, förlust 2-3.

– Säsongen slutade med att vi i sista matchen spelade ren seriefinal mot Ljusnedals IF borta. Vi vann med 5-1 och gick därmed upp i Härjedalsserien, berättar Ingvar som spelat på de flesta planer som trion har besökt.

Följ deras resa här på tidningenharjedalen.se

Agne Karlsson, Ingvar Haraldsson och Roland Kristofersson har gjort en nostagisk resa i Härjedalens fotbollsförbunds fotspår.