Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Anklew: Är Härjeåns uppdrag verkligen att vinstmaximera åt finska kommuner?

Enligt Niklas Köhler, vd på Härjeåns Nät, kommer inte bolaget att bygga ut fiber till stora delar av Lillhärdal, Hede och Tänndalen; detta för att bolaget själv inte lyckats med att skicka in en fullständig ansökan om bidrag från Jordbruksverket och dessutom inte kompletterat ansökan i tid.

Bolaget har av någon outgrundlig anledning inte haft rätt kompetens för frågan.

Nu är dörren stängd och Jordbruksverket tänker inte bevilja mer medel.

Bredbandsmiljoner upp i rök – Härjeåns Nät drabbas hårt: ”Vi kommer inte att bygga till de här byarna” (29 april)

Enligt Köhler så tar inte bolaget ansvar för sitt handlande och tänker inte bygga när de inte får bidrag. Köhler säger att deras primära uppgift är att leverera pengar till sina ägare i Finland.

Härjeåns Nät har en av de högsta nätavgifterna i landet och det får vi härjedalingar gladeligen betala.

Härjedalens kommun, som äger 33,5 procent av Härjeåns har borgat för ett lån till Härjeåns kraft motsvarande cirka 550 miljoner. Detta borgensåtagande tillsammans med kommunens övriga lån på 450 miljoner gör att vi har ett begränsat lånutrymme för till exempel utbyggnad av reningsverk med mera.

Utbyggnaden av fiber och bredband är en stor infrastruktursatsning som görs i hela landet. Saknar man fiber i framtiden kommer man oundvikligen att vara på efterkälke. Det är av största vikt för sjukvården och kommunens äldrevård att ha ett väl utbyggt bredband.

Att som medborgare i Härjedalens kommun betala en av landets högsta nätavgifter och samtidigt få besked från Härjeåns att de inte tar sitt samhällsansvar, utan enbart ser till att några kommuner i Finland som är bolagets största ägare och dess intresse av vinstmaximering, gör att jag frågar: Varför ska Härjedalens kommun vara delägare i Härjeåns?

Borde vi inte med andra ord företa oss riktigt radikala åtgärder? En sådan skulle vara att vi säljer våra aktier i Härjeåns och att vi själva tar ansvar för den framtida infrastrukturen i kommunen.

Det vore intressant att få höra vad våra representanter från kommunen, Anders Häggkvist (C) och kommunens chefekonom, Ola Regnander, har sagt i frågan om bredbandsutbyggnad i delar av kommunen som inte blir av (och som var och en uppbär ett styrelsearvode från Härjeåns kraft, koncernbolaget där Härjeåns nät ingår).

Frågan är också intressant att veta vilket inflytande kommunens representanter tycker att de har i styrelsen? Är det också kommunalrådens mening att maximera vinster till några Finlandskommuner som gäller?

Billy Anklew,  Landsbygdspartiet Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel