Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Anklew (LP): Hur ska man kunna vara trygg som pensionär i Härjedalen?

De gångna två åren har vi löpande fått bud om en omorganisation av bespisningar och storkök inom Härjedalens kommun. Nu är beslut tagna som gör att kök och matsalar på äldreboenden i Vemdalen, Lillhärdal och Sveg är nedlagda.

Vad gemene man kanske inte förstått är att detta föregåtts av beslut om att lägga ner dessa tre äldreboenden i deras aktuella driftsformer. 

Det finns egentligen bara två sätt att få hjälp när man blir äldre och inte klarar sig lika bra hemma; det ena är genom hemtjänst och hemsjukvård och det andra är genom att flytta in på särskilt boende.

Ibland har det talats om en tredje boendeform som fått namnet ”trygghetsboende”. Denna boendeform innebär i praktiken dock inget annat än att personen i fråga hyr en lägenhet och får hemtjänst. 

Demografin i Härjedalens kommun visar att vi inom de närmaste årtionden kommer att ha många äldre som kommer att vara  i behov av vård. 

Nya hemsjukvårdsavtalet som träder i kraft januari 2018 har snävat åt kriterierna för hemtjänst/hemsjukvård och kan komma att göra det svårare att få hjälp i hemmet. 

Räkenskapen visar dessutom att om en vårdtagare beehöver mer än fyra hemtjänsttimmar per dag, så kostar det mer än en vad en fast plats på ett äldreboende skulle kosta. 

För vår del av landet kan det innebära att om man har två hemtjänstbesök per dag, och bara resan dit tar en timme, så kommer man fort upp i samma kostnad som en plats på särskilt boende.  

De givna frågorna jag ställer mig är:

• På vilka grunder har ovanstående beslut fattats?  

• Har man fört en dialog med hälso- och sjukvården kring behov av vårdplatser för våra äldre? 

• Har man vägt in vetenskap kring ensamhet och depression när våra äldre ska äta ensamma i sina lägenheter?

• Vem vill hyra en lägenhet på ett nerlagt äldreboende när det enda man kan få där är hemtjänst och matlådor?

I april 2016 skrev Karin Holmin en motion till kommunfullmäktige i Härjedalen om att stoppa planerna för att göra om äldreboendena till vanliga lägenheter. 

Denna motion röstade Vox humana, Härjedalspartiet, SD och undertecknad för. Hur kommer det sig att Liberalerna debatterar vilt om att dessa beslut måste rivas upp när de enligt protokoll varit med och fattat varje enskilt beslut? 

INSÄNDARE: L: Behåll matsalarna för våra äldre! (15 december)

Jag förordar att dessa beslut rivs upp och man gör om och gör rätt. 

Hur ska man kunna vara trygg som pensionär i Härjedalen när det inte finns plats på särskilt boende om man blir sämre?

Billy Anklew, Landsbygdspartiet Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel