Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Höj grundbemanningen och sänk heltidsmåttet!

Välfärdssektorns uppdrag och syftet med de verksamheterna är att tillhandahålla olika typer av tjänster till medborgarna. Det är i mötet mellan medarbetare och medborgare som värdet uppstår. Måttet på kvalitet avgörs också där. Verksamhetsutveckling som inte involverar medarbetare och medborgare kan aldrig bli lyckosam.

Min upplevelse är att tänket hos många politiker och tjänstemän sedan slutet av 1980-talet har varit att man via toppstyrning, kontroll/tidsmätning på personalen (läs personal inom hälso- och sjukvård/ vård och omsorg) ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Ett tänk och en tro på att med mätning och kontroll så mår personalen bra och håller sig friska?

Att kostnader och ohälsa ökat inom offentliga verksamheter har bland annat sin grund/orsak i ovan beskrivna tänk. Ledningen (politiker och tjänstemän) måste ha modet att välja en annan väg!

En väg som bygger på tillit och tilltro, där syftet med verksamheterna står i fokus och där medarbetarnas samlade kunskap och erfarenheter tas tillvara.

För att uppnå syftet med verksamheterna, öka kvaliteten för medborgarna, få friskare medarbetare som upplever arbetsglädje och sänka kostnaderna inom offentlig sektor så måste första fokus från ansvariga politiker och tjänstemän flyttas från ekonomi och kontroll till kvalitet och det som är viktigt för de personer som verksamheterna är till för!

De viktigaste personerna i en organisation är de som levererar tjänsten. Chefer/ledare ska skapa rätt förutsättningar för medarbetarna så att de kan ha fullt fokus på att leverera tjänster med kvalitet på ett för medborgaren tryggt och säkert sätt!

Medarbetarna är den största tillgången och resursen inom välfärdssektorn, de får aldrig ses som en kostnad och belastning. Det är de som är experterna. De måste få börja ta plats, ansvara för och leda det dagliga arbetet med planering, schemaläggning osv. 

Läs Tillitsdelegationens huvudbetänkande som lämnades över till regeringen i torsdags. Där beskrivs 12 intressanta exempel på tillitsbaserad ledning och styrning inom offentlig verksamhet i Sverige.  Med stolthet konstaterar jag att verksamheter som jag har förmånen att leda är ett av dessa exempel.

Höj grundbemanningen och sänk heltidsmåttet till att omfatta max 30 timmar per vecka. Det är en satsning som skulle ge en otroligt positiv effekt direkt!

Karin Holmin (VH)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel