Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inte genomtänkt att byta namn på Folkets hus till Camp Sveg

I Sveg har det funnits Folkets hus i 80 år. Det var 1938 som det första öppnades på Dalagatan. Därifrån har säkert många äldre Svegsbor härliga minnen från sin ungdom. Det stängdes på 1970-talet för att ge plats för Härjegårdars hyreshus.

Arbetet med ett nytt hus inleddes och fick sin placering där det nu ligger granne med Ica sedan invigningen 1985.

Kommunen är ägare till huset som har drivits av en Folkets hus-förening fram till för ett par år sedan. Nu är det föremål för en renovering vilket är naturligt och behövligt efter 30 års drift.

Det som bekymrar mig är att kommunen känner behov av att ändra namn på huset inför nystarten, trots att det även fortsättningsvis ska vara ett hus som betjänar allmänhet, föreningar och företag. Där ska finnas möjlighet att ta del av kultur, nöjen, politik, möten och olika kommersiella verksamheter. Att då kalla huset Camp Sveg låter inte så väl genomtänkt, särskilt eftersom huset i folkmun kommer att heta Folkets hus eller ”Folkan” flera generationer framåt.

Därför vill man byta namn på Folkets hus i Sveg: ”Det är en helt annan inriktning” (28 augusti 2017)

Ordet camp är tvetydigt och inte särskilt beskrivande för den verksamhet som planeras i Svegs Folkets hus. Synonymer för ordet camp kan betyda gammalmodig, gammaldags. ”Gammalmodiga Sveg” kan inte vara ett bra namn på ett hus när någon passerar som inte vet vad huset innehåller.

En annan betydelse som ordet camp har i en modernare tappning är ”tillfälligt läger”.

När boxare ska gå titelmatch öppnas ofta en tillfällig camp inför matchen. När det blir fotbolls-VM i Ryssland i sommar kommer säkert Camp Sweden att finnas på plats i ett tillfälligt läger så länge Sverige är kvar i VM-turneringen. Inte heller den betydelsen passar in. 

Folkets hus i Sveg ska inte vara ett tillfälligt läger för evenemangsbesökare. Jag tycker namnet Camp Sveg nedvärderar både huset och betydelsen av den verksamhet ni själva ska bedriva där.

Många lägger pengar och tankemöda på rätt namn för den verksamhet man ska bedriva. Det borde Härjegårdar och framför allt huvudägaren Härjedalens kommun också göra. Det kanske är läge att fråga folket i Svegsområdet vad de tycker i namnfrågan.

Ett råd från en före detta politiker till er som är verksamma nu: Gör om och gör rätt.

På många ställen där man bygger publika lokaler har man tagit namn som Forum eller något annat som de gamla grekerna använde för att beskriva plats för allmänna och privata behov  i samhället.

Personligen tycker jag Folkets hus är det vackraste namn man kan ha på en offentlig byggnad och ni skulle slippa skriva (före detta Folkets hus ) när ni annonserar.

Rune Berglund

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel