Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kammarrätten säger inget om det var rätt eller fel att inte bevilja ansvarsfrihet

”Be om ursäkt och avgå”, säger Abbas Khanahmadi (S) till de fullmäktigeledamöter som framgångsrikt drev frågan att inte bevilja kommunstyrelse och socialnämnd ansvarsfrihet 2016, något som innebar att det blev maktskifte i kommunen.

 ”Nu har det visat sig att de tog makten tack vare ett felaktigt beslut. Jag tycker att de ska be om ursäkt och avgå”, fortsätter han sitt uttalande.

Kammarrätten river upp fullmäktigebeslut - Khanahmadi tycker att den politiska ledningen bör avgå (17 maj)

Men hur är det nu med felaktigt beslut? Kammarrätten har faktiskt inte uttalat sig om det var rätt eller fel att inte bevilja ansvarsfrihet. Skälen till att upphäva fullmäktiges beslut vilar på formella grunder. Dels saknades motivering till beslutet att inte ge ansvarsfrihet enligt ovan, och dels deltog fullmäktigeledamöter som var jäviga.

Det är ytterst ordförande i fullmäktige som är ansvarig för att protokollen skrivs på ett juridiskt korrekt sätt, och ordföranden har även ansvaret att bevaka eventuella jäv under beslutsgången.

Till sin hjälp har denne en eller flera tjänstemän under mötena som ska assistera, för att allt ska hanteras på ett korrekt och lagligt sätt.

I jävsfrågan gäller att de ledamöter som är jäviga i ett ärende ska anmäla detta och inte delta i beslutet. Om de inte gör det ska ordföranden ta upp detta och fullmäktige ska besluta att de inte får delta i det eller de beslut som ska fattas.

I det aktuella ärendet har ordföranden inte förvissat sig om ett korrekt skrivet protokoll och inte heller påtalat att flera ledamöter var jäviga. Detta ledde till att beslutet upphävdes av kammarrätten!

Men det intressanta är att fullmäktiges ordförande tillhör Abbas Khanahmadis eget parti, Socialdemokraterna, liksom förste vice ordförande. Den andre vice ordföranden är liberal.

Det betyder att det är företrädare för Khanahmadis eget parti, som ställt till att fullmäktigebeslutet upphävts. Varför presidiet inte klarade sin uppgift vet jag inte; brist på kompetens hos ordförande, tjänstemännen eller ohörsamhet från politiker eller annan orsak? Vem vet? Det finns ett ytterligare alternativ, men det får läsarna räkna ut själva!

Däremot kanske det finns anledning för Abbas Khanahmadi (S) att hålla en lite lägre svansföring och kanske studera medlemsmatrikeln noga i akt och mening att hitta mer kompetenta medarbetare för viktiga poster.

Och det gamla ordspråket: ”Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus”!

Bertil Andersson, Hede

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel