Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: KD, M och C: Alternativa utförare i vården kan ge många positiva effekter

Under senaste mandatperioden skedde ett maktskifte i Härjedalens kommun ett och ett halvt år efter valet. Socialnämnden var då ifrågasatt att inte kunna hålla budget och underskotten var stora.

Vad har hänt i socialnämnden sedan maktskiftet, har ekonomin förbättrats? När det gäller socialnämnden så har S och V fortfarande majoritet och det gör att situationen är problematisk för att få igenom förändringar, även om vi också samarbetar bra i många frågor.

Vi inom C, M och KD har många förslag på hur vi kan förbättra ekonomin. Vi dras med stora kompetensförsörjningsproblem som medfört höga bemanningskostnader.

Vi ställde oss positiva till förslag om minskad arbetstid under en försöksperiod för biståndshandläggare och legitimerad personal för att attrahera nya medarbetare. Det röstades ned av S och V där krav ställdes på en arbetsmiljöutredning med mera som i praktiken gör att förslaget inte kan komma ifråga inom överskådlig tid.

Att V röstar ned en fråga som de arbetat för nationellt i många år kan bara ses som bristande trovärdighet.

Vi ville se en förändring av avgiftsnivåerna inom vård och omsorg redan under 2018 som skulle kunnat ge några extra miljoner kronor extra under hösten, men även där sa majoriteten nej.

Vi har genomfört många saker på senare tid som syftar till att få underlag hur vi kan göra verksamheten resurseffektiv och vi har verktyg att komma dit.

Det finns anledning till att titta på om budgeten behöver justeras då underskotten kommit år efter år sedan år 2000 med undantag av ett år. Samtidigt vet vi exempelvis att den hemtjänst vi har är näst dyrast i landet.

Det har bevisligen inte fungerat med en S- och V-majoritet. Det behövs nya ögon med nya sätt att hantera de problem som finns för att komma tillrätta med att få en budget där resurser och behov stämmer överens.

Om det hade funnits lätta lösningar så hade de garanterat redan provats, och ett antal personer har ju styrt verksamheten genom åren men med samma dåliga resultat ekonomiskt sett.

Alternativa utförare på sikt kan ge många positiva effekter både för dem som tar emot vård men också dem som arbetar i vården, och nej, ingen blir arbetslös utan alla kommer att behövas. Däremot så finns fler arbetsgivare att välja på och kostnaden blir kontrollerbar.  Personal behöver känna positivism i stället för att alltid få höra att verksamheten går minus.

Vi har ett krävande arbete med stora utmaningar framför oss men som är nödvändigt för en positiv utveckling av socialnämnden. Vi är beredda om vi får förtroendet.

Margareta Mahmoud Persson  (KD) Margareta Glad (M) Torbjörn Andersson (C)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel