Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Klar försämring av de äldres livskvalitet när matsalarna försvinner

Öppet brev till politikerna i Härjedalens kommun:

I en äldreomsorgsplanen för Härjedalens kommun som finns att läsa på kommunens hemsida beskrivs visionen för äldreomsorgen på följande sätt.

”Härjedalens äldre ska uppleva en positiv livsmiljö, där det goda livet står i centrum. Ett hälsobefrämjande arbete ska bedrivas där delaktighet och inflytande är betydelsefullt för de äldres livskvalitet. Insatserna ska vara av god kvalitet och präglas av respekt för den enskildes självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet.”

Senioren, Mobacka och Fjällglimten håller på att ställas om från särskilda boenden till lägenhetsboenden. Nu nås vi av beslutet att matsalarna på dessa tre äldreboenden ska stängas.

Förutom att det är en bra service med lagad mat är dessa matsalar en mycket viktig och för många äldre, den enda platsen för social samvaro med andra. Vi menar att detta innebär en klar försämring av de äldres livskvalitet.

Den dagverksamhet som storstugan på Senioren enligt beskrivning på hemsidan erbjuder, med fasta punkter varje dag med gymnastik, fika, med mera, har lagts ner undan för undan och nu finns inget kvar.

Det som nu har beslutats och med kort varsel informerats om kommer att innebära att de äldre nu kommer att sitta ensamma, var och en i sin lägenhet, och få en matlåda levererad av troligtvis stressad hemtjänstpersonal vars arbetsbörda har ökat betydligt under de senaste åren. Vi kan konstatera att informationen inte nått ut direkt till alla berörda. Det finns en uppenbar risk att matlusten minskar och därmed risk för undernäring.

DEBATT: Vi orkar inte fortsätta när köket nu stängs på Fjällglimten (8 december)

Nu ställer vi följande frågor till politikerna i Härjedalens kommun:

• Vilket är motivet till förändringen/försämringen när det gäller matsalar?

• Hur ser prognosen ut när det gäller behov av särskilda boendeformer?

• Hur kommer de här besluten att bidra till att visionen om äldreomsorgen blir verklighet?

• Har en konsekvensbeskrivning av besluten gjorts och hur ser den i så fall ut?

Margret Skog och Britt Bjällstål

anhöriga till äldre i Härjedalens kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel