Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunal: Konstiga prioriteringar av S

RÄTTELSE: Det är kommunen som sålt fastighet till underpris enligt textförfattaren, inte Härjegårdar som det påstås i texten. Då är det också kommunen som textförfattaren misstänker ha brutit mot kommunallagen, inte Härjegårdar. /red. anm.

För vilka är Härjedalens Arbetarekommun till? Frågan måste ställas.

Kommunens huvuduppgift är som bekant vård, skola och omsorg. För att klara detta krävs hårda ekonomiska prioriteringar för budget i balans. Låt oss då titta på hur man i socialdemokratiskt styrda Härjedalen prioriterat den senaste tiden.

Nyligen stärkte man chefsledet inom socialförvaltningen med en ökad kostnad på över miljonen per år. Man stärkte även chefsledet inom tillväxtförvaltningen med två nya chefer till en inte oansenlig kostnad.

Man skjuter till 30 miljoner till det konkursmässiga Härjegårdar Fastighet AB och låter de fortsätta att sälja ut kommunens fastigheter till underpriser.

Socialförvaltningen flaggar ideligen för att man måste effektivisera schemaläggningen. Det ska alltså av arbetarkollektivet göras mer på kortare tid, allt för att mer pengar ska kunna föras över till annat än kommunens huvuduppgifter.

Man har med hänvisning till en jämförelse med rikssnittet höjt lönerna för chefer och tjänstemän inom det nybildade kommunala bolaget Vatten och miljöresurs till en kostnad på över 1 miljon per år.

Detta ska ställas mot vad Kommunals medlemmar försökt få igenom för en bra arbetsmiljö och schysta villkor.

När Kommunal krävde att lönerna inom vatten- och miljöresurs skulle jämföras med rikssnittet även för våra medlemmar fick vi ett blankt nej. Det finns inte pengar till det och vi ligger bra om vi jämför oss med länet, fick vi till svar. Länet – var det inte rikssnittet som var intressant? Nej, för då skulle man tvingas höja lönen med cirka 2 000 kronor i månaden för våra medlemmar.

Kommunals skyddsombud inom hemvården gick för ett tag sedan samman och krävde att likt manligt dominerade yrken få ytterkläder. Lyckan hos hemvårdspersonalen var stor när detta genom politiskt beslut beviljades, dock med tillägget när ekonomiska förutsättningar finns.

Det är inte svårt att förstå att dessa ekonomiska förutsättningar inte finns och förmodligen aldrig kommer finnas med de prioriteringarna som görs. Kostnad för kläderna är långt under kostnaden för en chefstjänst.

Kommunal har också begärt att personalen inte ska arbeta på flera arbetsplatser under covid-19-pandemin. Återigen hävdar man det kärva budgetläget när man avvisar Kommunals begäran, detta trots stora stödpaket från staten för att klara de ekonomiska följderna av pandemin.

Att chefsledet får ta allt större del av kakan och att det kommunala bostadsbolaget i strid med kommunallagen får fortsätta gynna fastighetsspekulanter på bekostnad av arbetarkollektivet, visar på den ökenvandring i new public managements anda det lokala socialdemokratiska partiet går.

Rikard Mattsson, ordförande Kommunal Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel