Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Landsbygdspartiet: Det behövs en sanningskommission för norra Sverige

Staten har under mer än 100 år skapat splittring bland människor i Norrland. Har syftet varit medvetet för att folken ska strida inbördes så staten kan roffa åt sig av våra naturtillgångar?

Staten har ensidigt gynnat samerna, och framförallt renägarna, på alla andras bekostnad. Det säger sig själv att när sametinget får mer än 150 miljoner kronor per år, står sig andra grupper i Norrland slätt när det gäller att hävda sin särart och kultur.

Längst i norr har vi kväner som har en minst lika lång historia i Sverige som samerna. De försöker göra sin röst hörd men till övervägande del på ideell basis. I dag nyttjar renägarna kvänernas historiska marker.

I Västerbotten har den ursprunglige samen mist sina marker och rättigheter. Detta på grund av att staten har gynnat renägare med stora renhjordar på bekostnad av den småskaliga renskötseln och det samiska gårdsbruket (fjällbonde). Samerna som fick rätten att bedriva rennäring är till övervägande del sentida i Sverige.

Jämtland, Härjedalen och norra Dalarna är Sveriges sista krigsbyte med rötter i den norska fäbodkulturen som svenska staten i det närmaste har utrotat. Staten har via köp och genom expropriationshot lagt under sig stora markområden för att göra dem till renbetesland och låtit en annan folkgrupp och näring flytta in för att ta över marker och nyttjande. En form av etnisk rensning av svensk modell.

Landsbygdspartiet vill visa på en lösning. Det behövs en sanningskommission för norra Sverige. En sanningskommission som innefattar alla historiska folk och brukarkulturer i det som nu utgör norra Sverige.

Om det framkommer att staten stulit mark ska marken återlämnas till rättmätiga ägare.

All bekräftat statlig mark ska förvaltas gemensamt av de människor som bor inom området oavsett etnisk tillhörighet.

Det är inte rimligt att en sent ankommen folkgrupp framförallt i de södra fjällen ska ha större rätt till land, vatten och kultur och statliga medel för att lobba för sin sak i förhållande till de egentliga ursprungliga folken och näringar i dessa områden. Så är det i dag och det vill vi i Landsbygdspartiet ändra på.

Vi anser att minoritetslagstiftningen och ursprungsbefolkningsbegreppet inte är relevant i Sverige och därför ska tas bort. Att jämföra samer med indianer och aboriginer är inte relevant. Samer har inte funnits i Sverige längre än många andra folkgrupper.

För Landsbygdspartiet oberoende: Olle Larsson, Ränningsvallen, Magnus Malmsten, Norrtälje, Tjern Inga Wall, Särna (Samtliga kandidater till riksdagen)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel