Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: LRF Skogsägarna: Osäker säkerhet i skogen

Staten har gått på offensiven i skogen. Vanliga svenska fåglar har lett till begränsningar och avverkningsförbud och staten har vägrat att betala ut ersättning för nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog trots att lagen kräver det. Konsekvenserna kan bli förödande när skogsägare förhindras att bruka sin egendom.

Mark- och miljödomstolen i Umeå har precis meddelat fem uppmärksammade domar om ersättningsrätt vid nekade avverkningstillstånd för fjällnära skog.

Staten ifrågasatte om avverkning var en del av pågående markanvändning, ett centralt begrepp i fråga om ersättning för intrång. Skogsnäringen stod helt oförstående – hur kunde Skogsstyrelsen mena att avverkningar inte skulle vara en del av skogsbruket? Det är ju så skogsbruk bedrivs över hela landet.

På senare tid har också andra rättsfall om skogsbruket kommit. Vanliga fåglar som tjäder och lavskrika har lett till avverkningsförbud med hänvisning till artskyddsförordningen, utan att detta varit avsett eller förutsett i lagstiftningen. Myndigheterna testar gränserna med beslut och domstolsprocesser.

När skogsägare hindras att bruka sin mark innebär det konsekvenser för näringsfriheten, egendomsskyddet och möjlighet till belåning av fastigheter.

Banker kräver, fullt befogat, säkerhet för lån. För skogsfastigheter beror säkerheten av fastighetsvärdet och kassaflöden för att betala räntor och amorteringar. Osäkerhet kring dessa faktorer slår mot möjligheterna att låna med fastigheten som säkerhet.

När skogsbruk kan stoppas på oklara grunder skapar det osäkerhet för hundratusentals fastighetsägare vars skog i många fall ska växa längre än nuvarande ägares livstid. Det kan bland annat innebära svårigheter att finansiera köp, generationsskiften och andra investeringar. Om ägare och banker inte kan känna sig trygga i att skogen antingen får avverkas eller att man får ersättning blir ägandet osäkert.

I första hand menar vi att själva brukandet av skogen ska värnas – brukad skog ger råvaror, inkomster, arbetstillfällen och en stor mängd produkter som vi alla använder i våra dagliga liv. Om det allmänna ändå beslutar att skog ska tas ur produktion måste kostnaden bäras gemensamt, inte vara en nitlott för enskilda.

Enskilda människors ägande och brukande av skogen har skapat de värden som finns. Att testa gränser och söka kryphål hör inte hemma i en sund myndighetsutövning.

Fastighetsägande får inte vara osäkert och naturvärden på en fastighet ska inte medföra att marken blir värdelös. En sådan ordning skulle drabba både naturvärden och de ekonomiska värden som hundratusentals fastighetsägare vårdar och utvecklar.

Vi behöver människor som kan och vågar göra långsiktiga investeringar och det är en av samhällets grundläggande uppgifter att säkra reglerna för detta. Osäkerhet kring ägandet har vi som samhälle inte råd med.

Magnus Norberg, jurist LRF Konsult

Sven-Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel