Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Örndalen är ett seriöst projekt som skapar sysselsättning och framtidstro

Många av oss som bor i Härjedalen ser med förvåning på den kamp som pågått under många år mellan intressenterna och miljödomstolarna om möjligheten att skapa ett nytt fritidsområde i den del av Skorvdalen som lämpar sig för turistisk verksamhet.

Örndalen överklagar till Högsta domstolen – negativa effekter måste påvisas: ”Vi har hela tiden gjort vårt yttersta för att skydda örnparet” (23 november)

Vi har sett fram emot att en glesbygdskommun som Härjedalen ska kunna stärka besöksnäringen. Turismen är den näring som har bäst förutsättningar att utvecklas i den miljö och det geografiska läge vi befinner oss. Det vet vi sedan länge eftersom vi har många framgångsrika företag i branschen.

Projektet Örndalen är väl genomarbetat och har en väl genomtänkt plan för den verksamhet som planeras. Den har godkänts av kommunen och länsstyrelsen och anses viktig för utvecklingen av den lokala arbetsmarknaden. De flesta som bor i området är positiva till projektet.

Det som bekymrar oss är det motstånd till projektet som kommer utifrån. De överklaganden som inlämnats till miljödomstolen har ingen lokal förankring. De som överklagar påverkar direkt och indirekt den lokala arbetsmarknaden och möjligheten att försörja sig där man bor.

Örnarna har oförskyllt blivit inblandade på ett sätt som enligt min mening saknar alla proportioner. Kungsörnen uppfyller väl de antal individer som riksdagen fastställt ska vara den nationella nivån i Sverige. Trots detta överklagar man på individnivå och på enskilda platser.

Projektledningen har reviderat projektet flera gånger. Man har tagit till sig de synpunkter som lämnats in och utifrån önskemålen minskat ytor och ökat skyddsavstånd, föreslagit inrättande av fågelskyddsområde men det tycks ändå inte finnas någon gräns för vad man kan klaga på.

Det aktuella fjällområdet sträcker sig från Klövsjö till Vemhån via Vemdalsskalet och Björnrike. Där har byggts turistanläggningar sedan 1950–1960-talen. Örnar har funnits där hela tiden, i alla år, reproducerat och mått bra, flyttat lite ibland men är kvar trots att det nu är ett av Sveriges största turistområden. Örndalen kan vara det sista projektet i fjällområdet som lämpar sig för alpin skidåkning.

Turism är basnäring i Härjedalen. Den genererar många arbetstillfällen. Vi har inte sett någon annan bransch vara villig att satsa lika stora resurser som turistnäringen gjort genom åren.

Vi vill att projektet ska genomföras så snart som möjligt.

Den lagstiftning som tillämpas i det här ärendet innehåller en hel del bedömningar som gör att ingen kan hävda att man har rätt men man kan få rätt i domstol.

Det är vad vi hoppas på. Det är ett seriöst projekt som skapar sysselsättning och framtidstro.

Rune Berglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel