Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politikerna försöker flytta fokus i vägfrågan

Att undkomma ansvar genom att flytta fokus är en välkänd teknik bland politiker.

Nu påstår trojkan Häggkvist, Nordlander och Mattsson plötsligt att de ”fått signaler” om att Trafikverket inte längre vill lämna statsbidrag för enskilda vägar med kommuner som huvudmän.

Debatt: Svar från C, S och M: Nu blir det många fler som delar på vägkostnaden (14 februari)

Det påståendet vill vi syna. Vem har sagt vad och när? Korten på bordet!

Oavsett vad man tycker om kommunens beslut i vägfrågan, så måste var och en också inse att det finns lagar och regler att förhålla sig till. I skriften ”Väghållningens juridik” har Sveriges kommuners eget samarbetsorgan SKR på 136 sidor samlat lagar, förordningar, regler och rättsfall - allt för att ge de enskilda kommunerna stöd och vägledning.

Vi tycker att ni i trojkan bör läsa vad som står där i stället för att bedriva signalspaning - bland annat punkten 4.3 ”Kommunalt ansvar för enskild väghållning”:

”Ibland uppkommer frågor om vilka möjligheter som finns för kommunen att avsäga sig det frivilligt övertagna ansvaret. Svaret är i första hand beroende på hur övertagandet skett. Som i andra sammanhang gäller här att ingångna avtal ska hållas. Finns avtalstider och uppsägningstider avtalade måste kommunen respektera dessa. Tyvärr saknar det ingångna avtalet eller det kommunala beslutet ofta sådana bestämmelser. Det gäller då att försöka tolka vad som varit den ursprungliga avsikten. Om det är fråga om ett avtal bör man hålla i minnet att det inte bara är kommunens avsikt som är av intresse i sammanhanget, utan även avtalspartens.”

(---)

Om avtalet kan anses gälla tills vidare, säger lagen att ”avtalet kan sägas upp med skälig uppsägningstid, och att beslutet kan tas tillbaka med skälig övergångstid. För t.ex. en vägförening eller fastighetsägare kan det innebära betydande praktiska svårigheter att få tillbaka väghållaransvaret. Detta bör man givetvis ta hänsyn till när det gäller uppsägningstid och övergångstid.”

Politikertrojkan gör rätt i att fundera över hur kommunens skattemedel bäst används. Det sämsta måste väl ändå vara att slänga bort dem på skadestånd på grund av klantig hantering?

Och ska vi kunna locka fler att byta storstadslivet mot Härjedalen så är det knappast Härjegårdars hyreshus som är det starkaste argumentet, utan levande byar på en levande landsbygd.

Anna-Sofia Winroth, Ytterberg Bosse Yman, Äggen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel