Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionens sjukvård i Härjedalen ligger i Sveriges absoluta bakkant

I en insändare framställer regionrådet Ann-Marie Johansson (S) Härjedalens sjukvård i mycket positiva ordalag. Hon hävdar att Härjedalen ”ligger i framkant”.

INSÄNDARE: S: Härjedalen ett föredöme i vården (7 mars)

När härjedalingen får säga sitt så blir bilden av sjukvården i kommunen en helt annan.

SKL gör återkommande patientenkäter i syfte att bedöma vårdkvalitén vid Sveriges alla hälsocentraler. Vid fjolårets redovisning som omfattade åren 2015 och 2016 erhöll Svegs hälsocentral landets i särklass lägsta totalomdöme. Funäsdalens placering i riket är även den tämligen blygsam. Det är Fjällhälsan i Hede som kan uppvisa den största kundnöjdheten i Härjedalens kommun. Och den hälsocentralen är vad jag har förstår privatiserad.

DEBATT: Svar: Du "glömde" Fjällhälsan, Ann-Marie Johansson (S)! (9 mars)

Efter en flytt från Mälardalen till Härjedalen för tio år sedan blev jag hänvisad till Funäsdalens hälsocentral. Vården vid aktuell hälsocentral har successivt försämras under den tioårsperioden, och leveransen av adekvat sjukvård upphörde helt för två år sedan.

Verksamhetschefen, Maria Carlund, meddelade i fjol att Funäsdalens hälsocentral inte uppfyller kraven enligt 1§ 5 kap i hälso och sjukvårdslagen. Där framgår de grundläggande kraven för hur svensk sjukvård ska bedrivas. Den hälsocentral som inte lever upp till dessa krav har abdikerat från sina huvuduppgifter. Så verksamhetschefens medgivande är anmärkningsvärt.

Inte sällan så läggs fokus på helt andra frågor.

Ann-Marie Johanssons insändare bör ses i ljuset av att 2018 är ett valår. Politiker som varit osynliga har en förmåga att poppa upp under valår. Och då vill man inte prata om problem. Inte sällan så läggs fokus på helt andra frågor. Oftast kopplat till ekonomiska satsningar i hopp om att blidka nya väljare. I Johanssons fall så handlar det om förbättrad infrastruktur i Sveg och Funäsdalen.

Nybyggnationen i Funäsdalen, som fortfarande är på planeringsstadiet, har diskuterats under många år utan att någonting har hänt. Men det finns definitivt ett behov av nya vårdlokaler i byn. Men nya lokaler, som kan dröja, är inte lösningen på hälsocentralens oförmåga att efterleva gällande sjukvårdslagar.

Ann-Marie Johansson är inte ärlig mot härjedalingen när hon påstår att kommunens sjukvård ligger i framkant.

Anledningen till bristerna i vården är den totala avsaknaden av ett fungerande ledarskap för verksamheten inom region Härjedalen. Ett arbete i syfte att förändra en osund kultur skulle påskyndas om ett antal nyckelpersoner lämnade över stafettpinnen till nya krafter.

Ann-Marie Johansson är inte ärlig mot härjedalingen när hon påstår att kommunens sjukvård ligger i framkant. En mer rättvisande beskrivning är att den regiondrivna sjukvården i Härjedalen ligger i Sveriges absoluta bakkant.

Även om regionrådet Johansson ger vårdpersonalen en liten klapp på axeln så är hennes yttersta syfte med insändaren att berätta att Socialdemokraterna kommer att slåss för att bibehålla den ineffektiva regionorganisationen. En organisation som närmast kan liknas vid ett ekonomiskt slukhål där skattebetalarna får dålig återbäring på inbetalt kapital, vilket bland annat återspeglas i långa väntetider.

Alf Engfors, Funäsdalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel